Döntött az Európai Unió Bírósága, győzött Brüsszel, veszített az Orbán-kormány

Posted by

Halmai Katalin, a Népszava brüsszeli tudósítója jelentette: Az Európai Bíróság elutasította a jogállamisági mechanizmus ellen benyújtott magyar és lengyel  keresetet. Most már nincs kibúvó, elindulhatnak az első jogállamisági eljárások az uniós pénzeket lenyúló és az igazságszolgáltatási rendszert kisajátító kormányok ellen. A várakozásoknak megfelelően, az Európai Unió Bírósága (EUB) elutasította a közösség jogállamisági rendeletét megtámadó magyar keresetet szerda délelőtt bejelentett ítéletében. Ezzel minden akadály elhárult az elől, hogy a jogszabály alkalmazásával megbízott Európai Bizottság (EB) elindítsa az első eljárásokat az EU pénzügyeit megkárosító korrupt kormányok ellen.

A körülbelül 6-8 hónapig tartó folyamat végén pénzmegvonással sújthatók azok a tagállamok, amelyekben az unió költségvetés érdekeit sértő jogállamisági normaszegések történnek. Szinte bizonyos, hogy az első hivatalos megkeresések egyik címzettje Magyarország lesz, amellyel szemben már eddig is súlyos aggodalmakat fogalmaztak meg a nemzetközi és az uniós intézmények a jogállamiság működésével és a büntetlenséget élvező magas szintű korrupcióval kapcsolatban. A brüsszeli lépésekre azonban még várni kell, mert a bizottsági szakértők először áttanulmányozzák a bírósági ítéletet és véglegesítik az előírások gyakorlati alkalmazására vonatkozó előírásokat. Az Európai Parlament (EP) mindezt időhúzásnak tartja és azonnali lépéseket követel a biztosi kollégiumtól. A politikai nyomásgyakorlás részeként, a képviselők ma délután plenáris vitát tartanak az ítélet nyomán kialakult helyzetről.

Történetében először az EUB egyenes adásban közvetítette az ítélethirdetést, ami jelzi a téma fontosságát. A magyarok és a lengyelek megsemmisítési keresetét a bíróság teljes ülésen, vagyis mind a 27 bíró részvételével tárgyalta, amire szintén csak a jelentősebb ügyekkel kapcsolatban van példa. Az EUB véleményalkotó főbírája tavaly év végén azt javasolta, hogy utasítsák el a beadványokat. Campos Sánchez-Bordona főtanácsnok szerint a rendelet jogalapja megfelelő, összeegyeztethető az uniós szerződéssel és előírásai nem sértik a jogbiztonság elvét.

Címkép: A 444 fotója