Ezt illik tudni Róna Péterről

Posted by

ecopedio

Róna Péter Miskolcon született 1942. május 4-én. Festőművész szeretett volna lenni, ezért miután 1956-ban Budapesten befejezte az általános iskolát, képzőművészeti gimnáziumba jelentkezett, de származása miatt elutasították és átirányították egy textilipari technikumba. Egy évvel korábban azonban az általános iskola elküldte egy festményét egy UNESCO-pályázatra, amivel harmadik helyezést ért el. Akkoriban portrékat készített, így ezen a képen is egy parasztasszony volt látható. A nyeremény hallatára a képzőművészeti iskola mégis felvette tanulói közé.  Ekkor azonban jött 1956.október 23.
Ebben az évben édesanyjával egy Salzburg melletti menekülttáborba kerültek, ahonnan Amerikába távoztak.  Ez az út azonban nem kedvezett a festészet iráni szenvedélyének. A tengeren túl mintha elszállt volna belőle a művészet, azonban az akarat, hogy híres ember legyen, megmaradt.
A középiskolát Washingtonban végezte, ahol tanítás után vendéglőbe ment tányért mosni. Csak tanult és dolgozott. 1964-ben cum laude eredménnyel végzett a [University of Pennsylvania] Gazdaságtörténeti szakán. 1966-ban [Oxford]?ban jogi diplomát szerzett, az évfolyam első helyén végzett. Írt róla [Times], a [Washington Post]. Ezután számos állásajánlatot kapott és megházasodott. A házasságból egy fia született, aki a mai napig az USA-ban él. A házassága nem működött, így hamarosan elvált. 1968-ban az Arnold & Porter nevű washingtoni cég jogtanácsosa lett, majd az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium Közvetlen Külföldi Befektetések Osztályának lett jogi tanácsosa. 1970-ben a Schroder bank elnöke, [Lord Gordon Richardson]? személyes titkára. 1986-ban vezérigazgatójává nevezte ki a Henry Schroder Bank & Trust Company. A bank nevét 1987. január 1-jén IBJ Schroder Bank & Trust Company-ra változtatták, miután a japán Industrial Bank of Japán lett a többségi tulajdonos.
1990-ben lemondott tisztségéről és elvállalta az [Első Magyar Alap]? (The First Hungarian Fund Limited) vezetését Budapesten. 2003-ben az alap befejezte a tevékenységét. 2001 óta az ELTE jogi tanszékének szenátora és jogot tanít, illetve a Pécsi Tudományegyetem Gazdasági Tanácsának alelnöke. Beszélt nyelvei: magyar, angol, olasz és francia Sikeres üzletei közé tartozik, hogy létrehozta a UPC későbbi kábelhálózatát 14 millió dollárból, amit később 92 millió dollárért vettek meg.
Itthon újra megnősült, született egy kislánya.
Hobbija a kertészkedés, Somogyban van egy 138 hektáros telke. Kisasszondon él.

Címkép: A kisasszondi Róna (azelőtt Sárközy) kúria.