A Jó, a Rossz és egy csúf ügy

Posted by

Ferber Katalin
>Nincs kakofónia. Egységes hangok, pontosabban vélemények zúdulnak. Van a JÓ hatalom és a GONOSZ hatalom. Természetesen az Amerikai Egyesült Államok a JÓ és Oroszország a GONOSZ. Nagyszerű újságírók írnak erről, kész tényekként átvéve az elképesztően egyoldalú, tényeket teljes egészében nélkülöző JÓ propagandát. Kevésbé olvasott, de felkészült szakemberek ismétlik a
tényeket: senki sem figyel ezekre oda. Keleteurópai és azon belül magyar érzület. Nem leszünk gyarmat!
(Tényleg nem, mert rég azok vagyunk.) A gonosz Putyin az agresszor. A jó amerikai elnök Biden.Igazán nem érdemes senkit untatnom néhány aprósággal. Senki nem tette fel (ismereteim szerint) a kérdést, hogy a berlini fal leomlása után miért kellett megtartani a NATO-t ha eljött a szabad világ? Miért kellett minden keleteurópai és balti államnak csatlakoznia a NATO-hoz ha Európai Unió tagságot kérvényezett?
Mi köze a kettőnek egymáshoz?
Chomsky, a nagy tekintéllyel bíró tudós emlékeztet mindannyiunkat arra az egyezményre, ami Gorbacsov és a NATO legfontosabb tagállamai között létrejött, miszerint a NATO nem terjeszkedik tovább keleteurópai irányba.
S most mégis. Pontosabban az USA a NATO. Megmutatkozott ez a”kellemetlen” ausztrál-francia tengeralattjárók gyártásának ügyében épp úgy, mint abban az apró tényben, hogy az USA tvábbra is több mint 900 (!) katonai bázist működtet saját területén kívül Oroszország első embere nem akar hazája határai közelében atomfegyvereket látni. S bár ő a GONOSZ, szívesen elfeledkezünk arról is, hogy az ukrán polgárháború egyik legfontosabb elegye a szélsőjobboldali, régi és új náci palamilitáris szervezetek aktív közreműködésével zajlott. Azt is egy könnyed kacajjal elfeledjük, hogy az USA “független” nem kormányzati (NGO angol rövidítéssel) szervezeteken keresztül 5 milliárd amerikai dollárt pumpált Ukrajnába.
A GONOSZ ne beszéljen saját biztonságáról. A JÓ ugyanis tudja hogy a GONOSZ miben mesterkedik. Különben is: diktátorokkal egy demokrata államférfi (nő) nem áll szóba, kivéve ha az olcsóbb kőolaj-vagy gázimportot, esetleg egyéb gazdasági előnyöket jelent.Megtette ezt az USA két legfontosabb szervezete már az ötvenes évektől kezdve Irántól egészen a latin-amerikai országokig. Pinochetet is neki köszönheti Chile.
Putyint azonban így nem lehet eltávolítani. Ne emlékezzünk arra sem, kiknek köszönhető Oroszország gazdasági és pénzügyi térdre kényszerítése a kilencvenes évek első felében. (Privatizációnak nevezték, holott a társadalom egészének felmorzsolása lett a végeredmény.

A gond csak az ezzel a GONOSSZAL, hogy van másik támogatója is: persze az is egy GONOSZ, a kínai Xi. Így aztán gyorsan felejtünk és keveset tanulunk. Mi pedig, hétköznapi emberek behúzott nyakkal szorongunk: győz-e a JÓ, és megsemmisül-e a GONOSZ?
Ja és milyen áron?