A britekhez képest 21-szeres áron vette a magyar kormány a használhatatlan lélegeztetőket

Posted by
RTL KLUB

A brit kormány 750 darabot vett egyenként 1,3 millió forintnak megfelelő dollárért, de nem is használták. A magyar kormány ezután 6258 darabot vásárolt gépenként 28 millió 443 ezer forintért. 21-szeres áron vette a magyar kormány ugyanazt a lélegeztetőgépet, mint a brit – állítja a DK. Az ellenzéki párt szerint ráadásul azokért a gépekért fizetett ennyivel többet a magyar kormány, amikről a brit kormány megállapította, hogy alkalmatlanok az intenzív osztályon fekvő betegek ellátására, a kórházi használatuk egészségi károkat, sőt akár halált is okozhat, így le is mondták a további rendeléseiket.

Varga Zoltán, a Népjóléti bizottság DK-s tagja a Brit Nemzeti Számvevőszék jelentése alapján közölte, hogy a brit kormány 2020 márciusában 750 darab kínai lélegeztetőgépet vásárolt mintegy 1,3 millió forintos darabáron. Ezzel szemben az Orbán-kormány alig egy hónappal később – 2020 áprilisában – 6258 kínai, köztük Shangrila 510 S gépet vásárolt, összesen 178 milliárd forintért, azaz egy gépért 21-szer többet fizetett, mint a brit kormány: 28 millió 443 ezer forintot gépenként. A Shangrila 510 S gépekről időközben kiderült, hogy intenzív osztályon fekvő betegek ellátására alkalmatlanok, ezért a brit kormány lemondta a következő megrendelést és a már megvásárolt gépeket sem állította használatba.

Nyitókép: Orbán Viktor és Palkovics László a Suparna Airlines Kínából érkezett repülőgépének fedélzetén a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. március 24-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás