Példázat a nők mellbimbójáról

Posted by
Föld S. Péter
>Néztem és hallgattam a nemzetmegvezető évértékelőnek nevezett mutatványát, és egykori munkahelyem, a Ludas Matyi szerkesztősége jutott az eszembe. Pontosabban az, hogy a lap akkori főszerkesztője, Árkus József kijárta a pártközpontban, hogy a lap karikaturistái mellbimbókat rajzolhassanak a nőknek. Akkoriban még a pártközpontban lehetett ilyen dolgokat elintézni.
Árkus előtt a félmeztelen hölgyekről készült rajzokon ugyanis nem volt látható mellbimbó, mert a hazai sajtóban érvényben volt A Tanú Virág elvtársának bölcs útmutatása, miszerint Gogolák elvtársnő, hagyjuk a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának. Árkusnak sikerült kijárnia ezt a korszakos változást. E ma már mulatságosnak tűnő „szextett” hátterét később sokszor mesélte haknikon, Ludas-fórumokon, interjúkban. Azt szokta mondani: nem jó az, ha az újságban mellbimbó nélkül megjelenő hölgyek látványán nő fel egy nemzedék. Azért nem, mert ha az ily módon felserdült férfiember az életben találkozik az igazival, megijed, mert nem volt rá felkészítve, hogy egy számára ismeretlen kitüremkedés is van a nőkön.
Azok a fiatalok, akik a Nemzeti Együttműködés Rendszerének kiteljesedésekor kezdenek eszmélni a világra, és most igyekeznek értelmezni az őket körülvevő valóságot, hajlamosak lehetnek azt gondolni, hogy az a demokrácia, amelyet maguk körül látnak. Kétharmados felhatalmazással elfoglalni az ország háromharmadát, politikai és gazdasági ellenlábasainkat félreállítani, megnyirbálni a jogállam valamennyi intézményét, saját embereinket ültetni és bebetonozni a fontosabb posztokra. Magunk alá gyűrni a médiát, pártkatonákkal feltölteni az alkotmánybíróság üres helyeit. Uszítani, gyűlöletet szítani.
Azok a fiatal emberek, akik most lépnek a felnőtt korukba, más példa híján könnyen azt gondolhatják, hogy mindennek így kell lennie. Az a fiatalember, aki ma ismerkedik a politikával és a közélettel, azt gondolhatja, hogy ilyen a demokrácia. Mert naponta többször hallja a rádióban, a tévében, olvassa az újságokban: az emberek felhatalmazása alapján történik minden.
Jó lenne, ha valaki elmagyarázná a közélettel és a politikával most ismerkedő fiatal nemzedéknek, hogy nem ez a demokrácia. (Arra feltehetőleg maguktól is rájönnek, hogy a női mell csúcsán található kis bigyótól nem kell megijedni.)