Hasznosat gondolni az ellenzékről

Posted by
Bruck Gábor
>Minden modell téves, de néhány hasznos.
George Box, az angol statisztikus írta ezt a híres a mondatot 1976-ban. A lényege: nem érdemes vég nélkül vitatkozni azon, hogy valami igaz-e. Inkább arra kellene fókuszálni, hogy hasznos-e. A tudósok általában elfogadják, hogy egyetlen elmélet sem 100 százalékos és a tudás próbája nem az igazság, hanem a hasznosság.
Einstein legjobb ötlete sem tökéletes. Bár az általános relativitáselmélet jól magyarázza, hogyan működik az univerzum, de szélsőséges esetekben – például a fekete lyukak belsejében – összeomlik. A modern fizika egyik legfontosabb gondolata nem tökéletes, de nagyon hasznos. Bővítette a világról való tudásunkat és gyakorlati haszna is van. Laikusként én csak a GPS-t ismerem, amelyről tudom, hogy nem jöhetett volna létre a relativitáselmélet nélkül.
Minden modell téves, de néhány hasznos.
Ami az emberi hiedelmeket illeti még nagyobb a rendetlenség. Régen kialakult hiedelmeink vannak és ezek többsége mozdíthatatlan. A politikai nézeteink merevek, az önmagunkról alkotott elképzelés statikus és a vallási meggyőződésünk sem változik. Gyakori, hogy az ember agya egyszerűen nem hajlandó megkérdőjelezni azt, amiben korábban hitt.
Gondolsz valamit Márki-Zay Péterről vagy Gyurcsány Ferencről és nem tudjuk, hogy ez igaz vagy sem. A nézetek emberi dolgok és az univerzum fütyül arra, hogy miben hiszel. Hiszel valamiben, de ennek nem kell helytállónak lennie. Tegyünk egy próbát: a keresztény, a zsidó vagy a tudományos világkép közül melyik az igaz, az érvényes? Ez értelmetlen kérdés. Egyik sem inkább helyes vagy érvényes, mint a másik. A kérdésre nincs érvényes válasz.
Azt viszont meg tudjuk ítélni, hogy amiben hiszünk az jó nekünk vagy sem. Hasznunkra van vagy gátol. A kérdés a következő: bármit is hiszel Márki-Zay Péterről vagy Gyurcsány Ferencről az jó neked? Hasznod van belőle? És a legfontosabb: hozzásegít Orbán bukásához?
Ha nem segít, ha a kritikád az ellenzéket gyengíti, akkor ez miért jó neked? Miért teszed, miért ragaszkodsz hozzá? Sokszor nem tudjuk, hogy mi az igaz, de azt igen, hogy a hited támogat vagy korlátoz abban, hogy elérd a célodat.
A jó hír az, hogy a hiedelmek nincsenek kőbe vésve és lehet rajtuk változtatni. Korábban kritizáltam Márki-Zay Pétert, de már nem teszem. Megfogadtam, hogy a következő 50 napban szándékosan tisztelem és segítem őt, ahogy Gyurcsány Ferencet és a többi ellenzékit is. Azért, mert ez van a hasznomra. Segít, hogy leváltsuk Orbán Viktort.