Hogyha “teljesen visszaépít”, akkor építsen vissza teljesen!

Posted by
Arató András
„Azért írok most Önnek, hogy örömmel tájékoztassam, 2022-ben teljes egészében visszaépítjük a Gyurcsány-korszakban eltörölt 13. havi nyugdíjat, amelyet minden érintett megkap idén februárban.”
A hír kitűnő, örülünk is neki, még ha szinte semmi sem igaz belőle.
A visszaépítés kifejezés teljes értelmetlensége fölött most nagyvonalúan elsiklunk. A Gyurcsány-korszak, mint meghatározás esetében ezt sajnos nem tehetjük meg. Nem szokás ugyanis egy lemondásra kényszerült országvezetőről korszakokat elnevezni. Például 1945-ben nem volt Horthy-, 1957-ben Rákosi-, 1990-ben Kádár-, 2002-ben Orbán-korszak, és talán valamikor a közeli jövőben is új szereplőről elnevezendő éra kezdődik. Ha nem így lenne, bátran mondhatnánk, az Orbán-korszakban eltörölték a 13. havi apanázst. Az „eltörölték” ige alkalmazása sem megfelelő, hiszen a Bajnai kormány csupán felfüggesztette az ominózus juttatást, amit a következő 12 éves periódusban az azóta is regnáló miniszterelnök elmulasztott korrigálni.
Az eltöröltet „2022-ben teljes egészében visszaépítjük” – írja a kedves levélíró. Tehát hamarost érkezik a számlánkra 12 darab 13. havi nyugdíj, vagy legalábbis annyi, amennyi jól megérdemelt pihenő évet magunk mögött tudhatunk. Sőt, az időközben elhalálozottak örökösei is várhatják a vigasz-összeget idén februárban.
Az elmúlt két év a nyugdíjasokat különösen megviselte – írja együttérzően, majd tájékoztat Tiborcz apósa a meggyőződéséről, miszerint „a nehéz időkben nem az emberektől kell a pénzt elvenni, … különösen nem azoktól, akik… felnevelték a jövő generációit”. Vagyis a pénzt el kell venni valakiktől, csak nem az emberektől. Hanem?
„Egy sikeres és erős nemzet arról ismerszik meg, hogy megbecsüli időseit. Ezért védtük meg a nyugdíjak értékét, ezért biztosítottuk a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, és ezért védjük minden lehetséges módon a rezsicsökkentést.”
A versenyképes gazdaság, GDP, közoktatás, egészségügy smafu a sikeresség és az erő szempontjából – az idősek védelme, különös tekintettel az infláció és a nyugdíj korrelációjára, az a mérce. Hiszen nálunk alig 4 – 5 %-kal haladja meg az előbbi az utóbbit.
A zárómondat a maga intellektuális mélységeivel szépen zárja a levél ívét: „A nyugdíjasok ezután is számíthatnak ránk, mert Magyarország előre megy, nem hátra!” Annyira számíthatunk rájuk, amennyire a hon nem tolat.
*
E levelet 2,5 millió érintett kaphatta meg, a költség talán az egymilliárdot sem érte el. A kézbesítés még február 12-e, a kampányidőszak kezdete előtt megtörtént, ami a nagyfokú tapintatosság bizonyítéka, hiszen így fel sem merül a jótétemények és a választások összefüggésének gyanúja. Nem vetül az árnyéka sem reá.
A miniszterelnök kitartó levelezése igazán derék dolog, hiszen eddig még sosem válaszoltam neki.
És én mégis azt várom, hogy hamarosan egy olyan küldeményt hoz a posta, amit nem Magyarország miniszterelnöke, hanem a Magyar Köztársaság miniszterelnöke ír alá. Jó lesz e-mailben is.