Énértékelő: Gyuri bácsi Brüsszelből jön

Posted by
Ami az Újnépszabadság összefoglalójából kimaradt.
Szűcs Gábor Róbert
>Gyuri és Gyurcsány és Bajnai az ördögi trojka felelős mindenért, bár annyira rendben vannak a dolgok, hogy nem világos, miért kell felelősnek lenni. De ha valamikor régen nem voltak rendben és majd egyszer véletlenül nem lehetnek rendben, akkor ők lesznek a felelősek, előre és hátra, mi több, oldalról és minden lehetséges szögből és testhelyzetben anya nő, apa férfi, Káma Szútra a négyes számú tagsági könyv.
1. MZP félrecsúszott és valóban szerencsétlen, kusza mondatait nem volt nehéz kifigurázni: öt méterről üres kapu, laposan. Ámde emlékeztetni bátorkodom a “Medgyessyzmusok” című könyvre, amely egy másik ellenfél bukdácsoló mondatait tartalmazta – és az a másik fél lett a miniszterelnök. Ha ez előjel, akkor jó helyen járunk.
2.Igazán nagy fölfedezés, hogy exportorientált ország vagyunk. Ugyanis mindig is az voltunk. Az, hogy most nőtt az export, nem ám a kiemelkedő teljesítménynek, és csak részben sem a piacok újbóli megnyílásának, hanem a folyamatosan leértékelődő forintnak a következménye, de ezt nem kötjük az orrotokra, hadd higgyétek, hogy én csináltam meg a Szíjjártó, de az is én vagyok, csak hosszú és sovány.
3. Külföldön működő magyar cégek. Érdekes, Szlovénia kimaradt. Oda ugyanis 12 milliárd euró ment, ebből négy ott maradt, a többi meg Macedóniában kötött ki, és az egész összeg a szélsőjobb média támogatására ment el. Egyéb oltári disznóságok is vannak Janša komával, de szónok nem akart az ÉS-ből idézni, hát az mégiscsak zsenánt.

4. A GDP-arányos államadósság 80 % körüli. Nagyszerű. 2018-ban 69,1, 2019-.ben 65 százalék volt. https://hu.tradingeconomics.com/…/government-debt-to-gdp

De mehetünk tovább: az átkos Gyurcsány-Bajnai évek alatt, a II. világháború utáni legnagyobb világgazdasági válság idején az államadósság aránya 2008: 71,8, 2009: 78,2, sőt: a válság előtti években: 2006: 64,6, 2007: 65,6 százalék volt. Az arány éppen a mostani kormány idején (2010-11) kezdett 80 százalék főlé nőni, majd a kormányzat saját szarvashibáját korrigálta, de aztán 70 százalékról megint 80 fölé emelkedett. Igaz, “imperare sibi maximum imperium est”: önmagad legyőzni a legnagyobb győzelem, így a kormány sikerrel győzte el önmagát, bár utána megint elvesztette a fonalat, hurrá. https://hu.wikipedia.org/…/Magyarorsz%C3%A1g_%C3…
5. Ez a “török gyerek megvágta” most nagyon mellé ment, -éppen kormányfő vetett szerelmes pillantásokat a török gyerekre legutóbb, és Karinthyval szólva egymás ölében távoztak, gilice.
6. Hangsúlyos volt a Nyugat-Balkán. Persze, kilóg a lóláb, ez orosz érdek. Ahelyett, hogy a békét keresné, a magyar külpoltika Bosznia-Hercegovina felosztására törekszik. Ezzel olyan borzalmat szabadíthat el, amelyről (állítom) fogalma sincs. Minden jel szerint Budapesten rajzolták át a Nyugat-Balkán újrafelosztásának a sajtóban széles nyilvánosságot kapott térképét, akárhogy is tagadja a miniszterelnök. Szó nincs itt magyar érdekről, oroszról annál inkább. Virgonc kérdés: miből adott a kormány 100 millió eurós hitelt a Bosznia-Hercegovinából való kiszakadásra készülő Republika Srpskának, amelynek Dodik hevű vezetője, egyébként a szerb miniszterelnökkel karöltve nyíltan tagadja a srebrenicai mészárlás népirtás jellgét? Amíg ilyen, a békére folymatrosan veszélyt jelentő vezetők állnak a Nyugat-Balkán orszagainak élén, a térségnek nincs helye az EU-ban. EZ a magyar érdek.
7. Orosz-ukrán konfliktus. “Ki a bűnös, ne kérdjük, ültessünk virágot”. Az a kérdés, kinek a sírjára.
7. A hadiipar dicsérete nagyon is emlékeztet a Győri Programnra (1938 március, Darányi). Ma már tudjuk, mi jött ezután.
8. “Virulens” balodali sajtó”. Népszabadság, Magyar Hírlap, Magyar Nemzet, Figyelő, vidéki sajtó, Origo, Index, Mandiner, M1-M5 , és az átoperált Hír TV, a Pesti TV, Kossuth-Petőfi Rádió, – ezek mind virulensek, naná. De akkor miért jött újra a Szabad Európa? Amerika uszít. Haj, de ismerős. Jövök rá: de hisz a szövetségesünk!
Radnóti tudta, milyen országot teremtettek megint ezek a szörnyek:
“Oly korban éltem én e földön,
mikor besúgni érdem volt s a gyilkos,
az áruló, a rabló volt a hős, –
s ki néma volt netán s csak lelkesedni rest,
már azt is gyűlölték, akár a pestisest.”.
8. A járványkezelésről nem kellett volna beszélnei . Beszél helyette negyvenegyezer halott.

A magam részről hiányoltam Völner Pál zárszavát.

Címkép: Szlovén karikatúra – Orbán és a Balkán