Magyar “migránsok” voltak

Posted by

Kulcsár László>
Bár elmehettem volna 1956-ban, maradtam. Mi több, a szomszédunkban jóval kisebb lakásban élt rendőr fölajánlotta: átvisz bennünket, az egész családot, a határon, csak menjünk, és akkor ő végre tisztességes méretű lakásba költözhetne a családjával. Nem mentünk…
Akik viszont elmentek, azok már az első leveleikben arról számoltak be, hogy elsőként az osztrák csendőrség, a katonaság (Bundesheer) és a rendőrség mindennemű parancs nélkül, önként segített – miként tette ezt a lakosság is! – a magyar-osztrák határon átszökött sok-sok tízezer magyarnak, (kis)gyerekes családoknak, magánosoknak. Tisztában voltak azzal nem csupán az osztrák hatóságok, hanem a Nyugat befogadó országai valamennyien: a magyar menekültek életüket, hozzátartozóik életét mentendő, valamint az itthoninál jobb, biztonságos életkörülményekért hagyták el hazájukat. Tudták: a döntés elképesztően nehéz, nem első fölindultságukban vágtak neki a késő őszi, téli határnak, a végén már életüket és hozzátartozóik életét kockáztatva. De biztosak voltak abban, hogy segítőkre, befogadókra lelnek odaát.
Nem csalatkoztak, évtizedek múltával ezt sok tízezren bizonyíthatják. És akiket visszakényszerített a honvágy hónapok, évek elteltével, azok is csak jót tudtak mondani a kinti fogadtatásról, segítőkészségről. Pedig ők is, ezt nem titkolták, ma sem titkolják, korántsem elsősorban politikai, sokkal inkább gazdasági menekültként lépték át a vasfüggönnyel elválasztott két ország határát.

1956 őszén, a függetlenségét frissen elnyert Ausztria kormánya határozatot hozott arra, hogy a Magyarországról menekülteknek, valamennyinek, menedéket kell adni. Akkor mintegy 180-200 ezren lépték át a magyar-osztrák határt, 150 ezren folyamodtak menekültstátuszért, legnagyobb részük néhány hét, hónap elteltével tovább utazott az őket befogadó országokba.

A képeken: magyar menekültek a kismartoni (eisenstadti) vasútállomáson; ők már átjutottak, jobb sorsra várván; a jobb körülmények közé vezető úton; ételosztás a traiskircheni menekülttáborban; segítsd a magyarokat: a svájci menekültsegítő szervezet felhívása.

infovilág