Kökény Mihály a pandémiáról

Posted by
Kökény Mihály
>Hosszabb szünet után jelentkezem.
A pandémiáról: az Omikron hullám lecsengőben van, de nálunk még mindig sok a haláleset nemzetközi összehasonlításban. Akárhogy is csűrjük-csavarjuk, a mortalitás mértéke adja az igazi bizonyítványt a védekezés színvonaláról. Ebben a tekintetben bizony bukásra állunk.
Ma száguldó külügyminiszterünk azt bírta nyilatkozni, hogy “kizárólag politikai oka van annak, hogy a koronavírus elleni orosz és kínai vakcinát még nem hagyták jóvá világszinten, pedig megfelelnek a hatékonysági és biztonsági követelményeknek”.
Ez nettó hazugság. A Szputnyikkal az a fő gond, hogy az előállító nem tud azonos minőségben vakcina sorozatokat produkálni, jóllehet hatékonysági és biztonsági problémák nem voltak. A Sinopharm gyártói viszont még mindig adósak a megkivánt dokumentáció több részletével, s idősebb korban ez az oltóanyag nem vált ki elégséges immunválaszt. Ezt hazai vizsgálatok is igazolták. Az igazság az, hogy a magyar gyógyszerhatóság tavaly politikai nyomásra adott engedélyt ezeknek a szereknek, emiatt több szakértő lemondott.