Jönnek a demeterszilárdok, akikkel nem az baj, hogy erdélyiek

Posted by
Juszt László
>Bocsánat, ez most hosszabb lesz.
A marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója szerint “az sem normális helyzet, hogy sokszor magyarországi „ellenzéki” körökben is azt hallják, hogy jönnek ide a demeterszilárdok, mert erdélyiek.”
Egyszer, s mindenkorra. Demeter Szilárddal nem az a baj, hogy erdélyi. A baj az vele, hogy kultúrálatlan, – saját bevallása szerint – utálja a színházat, listázza a magyar irodalmat, s a mai írótársadalmat. Ezt legfeljebb magánemberként tehetné meg, – az sem dicsőség – de semmiképpen nem miniszteri biztosként. Az ő erősen megkérdőjelezhető műveltsége – bárhogy erőlködik nem lehet és nem is lesz – általános mérce. A nem is megkérdőjelezhető, hanem valahol a mélységben, ott is a bányász béka alatt tanyázó ízlése nem lehet egy országban – akár Romániában, akár Magyarországon – meghatározó.
Demeter szerint a magyar baloldal semmiből sem tanult, de „szerencsére gyengült”. “Nem nagyon kell több bizonyíték: amikor csak tehetik, rárontanak a nemzetre. Itt tartunk most. Illetve még annyi történt, hogy mára Ujhelyiből újhülye lett.” Szólt a kultúra felkent miniszteri biztosa.
Újhelyit nem védem. Meg tudja magát védeni. De ezt a szerencsétlen miniszteri majmot – aki még ezzel a mondattal is csak plagizálni tudott – felvilágosítanám, hogy az általa emlegetett baloldal – Kun Béla és a vörös hadsereg – foglalta vissza 1919-ben azokat a területeket, amelyeket a jobboldal vesztes háborúja után a románok elfoglaltak. És nem a baloldal vitte bele a II. világháborúba sem a nemzetet. Nem a baloldal dobta oda a magyar hadsereget a Donnál. Nem a baloldal küldte különvonatokkal – extra gyorsasággal – többszázezer honfitársunkat gázkamrába sem. És nem a baloldal teremtette meg azt a világtörténelmi helyzetet sem, aminek következtében “ideiglenesen itt állomásoztak” a szovjetek, annak minden következményével együtt. Jut eszembe: most sem a baloldal boltol az utódokkal. De ha ezzel sincs tisztában, akkor teljesen felesleges szót vesztegetni rá.
A plagizációra ellenben visszatérnék. A “nemzetére rárontó baloldal” sem ennek a csökött agyúnak a teljesítménye. Ezt először Orbán mondta Tusnádfürdőn, amikor azzal a kudarccal kellett szembenéznie, hogy a kettős állampolgárságról szóló – Fidesz által kezdeményezett – népszavazás érvénytelen lett. Másodszorra már meg sem próbálta. Kihagyva a népet, a “133 bátorral” szavaztatta meg.
Most vegyük olybá, hogy ide írtam a véleményem erről a szellemi sérültről………………………. De az olvasó miatt nem teszem. Pedig megtenném, mert egy úriember senkit nem bánt meg véletlenül.

Címkép: Demeter, Orbán, Múzeum