A csuka meg a süllő meséje

Posted by

Gergely Tamás

Volt ez a 2021/22-es tél olyan erős Svédországban, hogy egyes tavak befagytak. No, nem a Mälaren nevű Stockholm magasságában, ahol lakunk, legalábbis itt nem egészen. Nem annyira, hogy Uppsala és Stockholm között a szokásos hosszútávú korcsolyaversenyt megrendezzék, de Uppsala körül pár tavon meg lehetett próbálni korizni.
A Valloxenen például egy Eric Svensson nevű egyén prímán siklott, mikor valami különöst vett észre – a jég alatt. Visszatért oda, s a különös jelenségről kiderült, hogy egy jégbe fagyott csuka, amelyiknek a szájából egy süllő lóg ki.
Hogyan is történt a dolog, ki mondja meg? Hogy abban a pillanatban fagytak meg, amikor a csuka bekapta a süllőt, vagy bekapta volna egészen, de nem ment le a torkán, s úgy fagytak meg együtt…?
Úgy gondolom, valami hasonló történt a világpolitikában is: Putyin Oroszországa le akarta nyelni Ukrajnát, de megakadt a torkán a túl nagy falat. Erre jött az, amire a magát cárnak, de legalábbis Sztálinnak képzelő nem számított: Nyugat-Európa felébredt, és ellenlépésekre határozta el magát, továbbá Amerika meg a Nato fegyvert és katonát küld Kelet-Európába, más szóval megfagyott Putyin körül a levegő…