Egy fiatal roma a parlamentbe tart

Posted by
Hidvégi-B. Attila
>Nagy port vert fel a politikai életben, kiváltképp a romák körében, hogy a Jobbik biztos befutó helyen indít egy roma származású jelöltet a 2022. április 3-ai országgyűlési választáson. A korábban radikális és cigányellenes nézeteket vallott párt az ellenzéki szövetséget alkotó hat párt közös országos listáján a biztos bejutónak számító 12 helye közül az egyiket Varga Ferencnek, a szegvári cigány önkormányzat közgazdász végzettségű, mindössze 28 éves elnökének adja.
A romák egy részében megütközést keltett, hogy egy fiatal, diplomás cigány éppen a Jobbik színeiben vállal politikai szerepet, és bár anélkül, hogy ismernék személyét, hátterét, szándékait, a cigányság „árulójának” nevezik. Varga Ferencnek most a nyílt politikai szerepvállalása miatti ellenérzések következtében sokkal nagyobb és vastagabb falakat kell áttörnie, miközben ő csak szeretné megőrizni civilségét, identitását, és az elmúlt évtizedek sikertelen romapolitikáján akar gyökeres változást elérni. Legalábbis erről beszélt a RomNet-nek adott interjújában, megemlítve, az Ő jelölésével a Jobbik demonstrálja, tevőlegesen akar tenni a cigányok valós társadalmi integrációjáért.
Mindössze annyit tud rólad a közvélemény Jakab Péter posztjából, hogy közgazdász diplomát szereztél és a szegvári cigány önkormányzat elnöke vagy. Az internetes adatbázisból annyit sikerült kiderítenem, hogy 2019-ben a Nemzedékek Generációja Egyesület színeiben indulva lettél Szegvár Roma Nemzetiségi Önkormányzatának képviselője, majd elnöke. A rászorulók, idősek, hajléktalanok, fogyatékkal élők, nagycsaládosok és hátrányos helyzetű csoportok segítéséért, támogatásáért 2016-ban alakult szervezet szintén Csongrád megyében, Szentesen is indított a nemzetiségi választáson 6 jelöltet a Firosz 5 jelöltjével szemben, de a jelölőszervezetnek csak egy tagja szerzett mandátumot. Korábban, 2014-ben a Lungo Drom színeiben lettél kisebbségi képviselő és elnök, de mindkét választás alkalmával a legtöbb szavazatot kaptad az induló jelöltek közül.
Szentesen születtem, 28 éves vagyok, jelenleg Szegváron élek feleségemmel és gyermekünkkel közösen. A civil életben közgazdászként dolgozom egy helyi termelő cégnél, adatokkal foglalkozom, elemzek, vezetői riportokat készítek. A roma érdekképviseletben 2014 óta veszek részt, helyi szinten, mindenféle segítség nélkül, bár ez nem jelent szerintem újdonságot a mai romapolitika alján helyet foglaló személyeknek. Az elmúlt időszakban megszokhattuk, hogy csak a választások közeledtével van ígéret és segítség, előtte és utána marad a semmi.
Az elsődleges és a legfontosabb kérdés mindenki számára, hogy tagja vagy-e a Jobbinak? Hogy kerültél a párt látókörébe, hogy egyből egy befutó helyet kapj az országos listájukon?
Nem vagyok tagja sem a Jobbiknak, sem más pártnak. A nemzetiségi önkormányzati választáson is azért egy helyi jelölőszervezet jelöltjeként indultam 2019-ben, mert véleményem szerint nincs ma Magyarországon olyan országos lefedettségű cigány párt, ami méltóan képviselné a hazai cigányságot. Pozitív kezdeményezések természetesen vannak, és őket mindenben támogatni kell. A Jobbikkal 2021-ben az előválasztáson kerültem kapcsolatba. Az én választókörzetemben egyedül a Jobbik indított olyan civileket, akik nem voltak párttagok, tehát a saját politikusaikat önzetlenül háttérbe szorították azért, hogy a lehető legjobb jelölt állhasson szembe – egy az egy ellen – a Fidesszel. Én egy ilyen jelölt kampányfőnöke lettem. Ekkor ismertem meg személyesen Jakab Pétert és a néppárti Jobbik több vezető politikusát is. Cigányként egy rendkívül befogadó közösséggel találkoztam, a megkülönböztetésnek semmi nyomát nem találtam.
Volt, vagy van-e bármilyen ellenérzésed a párt múltja miatt?
Természetesen ismertem a korábbi Jobbikot, de amikor én kapcsolatba kerültem a párttal, már semmilyen szélsőségességgel nem találkoztam. Sőt! Meglepett az a közvetlenség, nyitottság, amit tapasztaltam. Hiszem, hogy az egykor szélsőséges ideológiát valló emberek már nincsenek a Jobbikban, őket ma már sokkal inkább a Fidesznél és annak különböző szatellitpártjainál kell keresni. Én rendkívül pozitív folyamatnak tartom, hogy a Jobbik honnan hova jutott. Bárcsak minden a jó irányba változna Magyarországon. A Jobbik múltjánál sokkal jobban aggaszt az, hogy az elmúlt évtizedben a Fidesz és annak holdudvara mennyire szélsőségessé vált. Cigányként a jövőbe kell tekintenem, és egyik fő célom, hogy a roma társadalmat és annak perifériára szorult rétegeit minden erőmmel segítsem, támogassam, hogy a valódi tettekkel megtörjük a sokszor közönyben testet öltő reménytelenséget.
Mikor kaptad a megkeresést a párttól, hogy listára kerülj, mennyit gondolkoztál rajta, mit szólt hozzá a családod?
Noha a családom nagyon félt, mert tisztában vannak vele, hogy a szerepvállalásom megosztja a cigányságot, én azonban bízom benne, hogyha az emberek megismerik a véleményem és a hozzáállásomat, akkor ez változni fog. Jakab Péter és a Jobbik a kezdettől fogva elutasította a kvótákat, a pártban mindenki a tehetsége és az elvégzett munkája alapján kap lehetőséget. Pontosan a civilek miatt a Jobbik fogja felvonultatni a legtöbb új arcot a politikában, és ezek közül a hiteles és tettre kész emberek közül cigányként én leszek az egyik.
Hiszel-e abban, hogy a romáknak a nagy pártokban dolgozva, belülről kell változást eszközölni?
A legjobban abban hiszek, hogy hiteles romákkal kell feltölteni a jelenlegi nemzetiségi rendszert a helyi kisebbségi önkormányzatoktól az országos szintig. Én a néppárti Jobbik képviselőjeként ezért minden követ meg fogok mozgatni, mert véleményem szerint akkor jöhet el az igazi változás, ha a pártokon belül, és azokon kívül is, egyszerre indul el a folyamat.
A kampányban mennyire fogsz szerepet vállalni? Nem tartasz-e attól, hogy egy “díszcigánynak” fognak tekinteni?
A díszcigány jelzőt már megkaptam, sőt ennél sokkal szalonképtelenebb jelzőkkel is illettek. Én azt mondom, hogy ismerjenek meg, hallgassák meg, hogy mit szeretnék, hogyan gondolkozom, és ha lehet, ne ítéljenek el ismeretlenül. A kampányban természetesen szerepet fogok vállalni, erről folyamatosan be fogok számolni a facebookos oldalamon. Nagyon sok tervem, elképzelésem, ötletem van, de ezekről majd folyamatában beszélek. Szeretnék lépésről-lépésre haladni.
Milyen elképzelésed van a romák képviseletéről, parlamenti képviselőként mi a legfontosabb és elsődleges számodra?
Képviselőként a legfontosabb dolgom az lesz, hogy a tisztességes és becsületes roma embereknek – akik a cigány társadalom nagy többségét alkotják – legyek a hangja a magyar országgyűlésben. Határozott célom segíteni egy olyan fiatal és tanult romákból álló csapatot, akik elhozhatják a cigányság valódi felemelkedését.
Milyen jövőképet vázolnál az új roma generációnak?
Példamutatónak tartod-e, hogy a roma fiatalok végre kapnak lehetőséget a saját népcsoportjuk képviseletére a törvényhozás szintjén?
Véleményem szerint az, hogy három cigány képviselő is bekerül a parlamentbe, csupán az első lépés. A legfontosabb a romapolitika szakmai alapokra helyezése, és az, hogy végre hiteles és értelmes emberek kerüljenek a politikai pozíciókba. Olyanok, akik tudnak mindenféle politikai játszma nélkül delegálni egy szószólót; olyanok, akik be tudják tartani az alapvető társadalmi normákat, és nem hoznak szégyent az egész cigányságra. Amikor a RomNet közvetítésén keresztül figyelemmel követtem az Országos Roma Önkormányzat előző közgyűlését, komolyan mondom, hogy szekunder szégyenérzetem volt, nem hittem el, amit láttam.
Hogyan értékeled az elmúlt két évtized roma politikai reprezentációját? Mennyire ismered a roma politikai szereplőket és a helyzetet, milyen kapcsolatod volt velük eddig? Ha nem volt, miért nem?
Attól, hogy vidéken élek és egy község cigány önkormányzatát vezetem, folyamatosan nyomon követem az aktuális politikai történéseket. Munkásságuk alapján ismerem a roma politikai szereplőket, személyesen nem sokukról mondhatom el, hogy találkoztunk volna valaha, ebből kifolyólag kapcsolatot sem ápolok velük. Hogy miért nem? Mert nem látok a cigány politikai palettán olyan szerveződést, amely becsületesen, tisztességesen és hitelesen tudná ellátni a feladatát.
Mit üzensz azoknak, akik árulónak neveznek, mert elvállaltad a jobbikos jelölést? Tartasz-e attól, hogy parlamenti pártpolitikusként esetleg olyan döntéseket is meg kell hoznod, kimondanod, ami ellentétes álláspontoddal, vagy cigányként nem tudnál elfogadni?
Tudom, hogy vannak még falak, amiket le kell bontani a cigányság és a néppárti Jobbik között. Mindenki annak nevez, aminek szeretne, én csak annyit kérek: ismerjenek meg, és azután alkossanak véleményt. Én nem tudom megtagadni a cigányságom, és soha nem is fogom! Ha valamit cigányként nem tudok elfogadni, annak hangot fogok adni. Ismerve a néppárti Jobbikot, annak vezető politikusait, illetve a párt Elvi Nyilatkozatát, szerencsére nem fenyeget az a veszély, hogy rám erőltetnének valamit, amit én nem fogadnék el.
A Te jelölésed lehet-e a legfőbb bizonyítéka annak, hogy a Jobbik a valódi néppártosodás útján halad, és komolyan veszi a romák képviseletét, helyzetük javítását?
A nagyon rövid válaszom az, hogy igen. Ezzel a néppárti Jobbik az egész cigányságnak bizonyította, hogy a szélsőséges eszmék már nem játszanak szerepet a működésükben, és nyitottak a magyar cigányok felé. A jelölésem az egyik bizonyítéka, hogy az, amit a Jobbikkal kapcsolatban néppártosodásnak nevezünk, valójában most lezárult.