2003: Orbán és a Fidesz nem szavazta meg a 13. havi nyugdíjat

Posted by

Szél Bernadett
>A tények kedvéért: Orbán most “történelmi elégtételről” beszél a 13. havi nyugdíj kapcsán, miközben anno meg sem szavazta azt, sőt, a Fidesz-frakció kétharmada nemmel szavazott a bevezetésére. Bizony, megnéztem a parlament honlapját, bárki kikeresheti, 2003 februárjában, a törvény végszavazásán Orbán Viktor nem támogatta a 13. havi nyugdíj bevezetését, nem nyomott gombot, és a fideszesek kétharmada nemmel szavazott.
Magyarul Orbán úgy beszél most elégtételről, és úgy ostorozza az ellenzéket, hogy ő maga nem is támogatta a 13. havi nyugdíj bevezetését. A képmutatás felsőfoka.
A plusz egy havi ellátással még nem törleszti a Fidesz a nyugdíjasokkal szembeni adósságát. A Fidesznek mindig csak választások előtt jutnak eszébe a nyugdijasok, hogy aztán két választás között jól megfeledkezzen róluk.
Nem emelik a 13 éve befagyasztott, szégyenteljesen alacsony, számos család-és szociális támogatás alapját jelentő nyugdíjminimumot, nincs nyugdíjkorrekciós program a kisnyugdíjasoknak, ahogy a bérektől is hagyják elszakadni a nyugdíjakat. A nyugdíj melletti munkát büntetik azzal, hogy szüneteltetik az ellátást.Lehetne napestig sorolni a rokkantnyugdíjasokkal szembeni embertelen bánásmódot is, a rossz emlékű felülvizsgálatokat — amire egy érintettet én magam is elkísértem —, nyugdíjtól való megfosztásukat, a sok esetben a korábbi összeg harmadára csökkentett ellátásukat. Embertelenül, egyik napról a másikra taszítottak nyomorba embereket, nemrég pedig az Alkotmánybíróság is kimondta, hogy valós állapotjavulás nélkül, papíron nem lehetett volna csodás gyógyulásokat hazudni. És tudják, mit lépett erre a Fidesz? Hogyan “kárpótolta” az érintetteket, akiknek milliókkal tartozott? Egyszeri, 500 ezer forintos alamizsnával.

Orbán Viktornak inkább bocsánatot kellene kérnie a nyugdíjasoktól, meg a kollektíven csalóknak bélyegzett rokkantaktól is. És azért is, hogy mindig csak választások előtt jutnak eszükbe a nyugdíjas emberek.