Orosz kétéltű partraszálló hajók haladtak át a Boszporuszon

Posted by

Neue Zürcher Zeitung
>A Kreml fokozza a katonai nyomást Ukrajna déli részére.
Miután Moszva csapatokat vezényelt a szomszédos Fehéroroszországba, Oroszország Ukrajna déli szárnyán is fejleszti haderejér. Szerda este a hat nagy orosz partraszálló hajóból az első három már áthaladt a Boszporuszon a Fekete-tengerre. z
Ezért azért fontos, mert ha a partraszálló hajók egyesülnek, hogy legnagyobb kétéltű haderőt alkotják majd, amelyet Oroszország a szovjet korszak óta összeállított. Ez növeli a tenger felől történő invázió veszélyét. Ukrajnának minden eddiginél jobban fel kell készülnie egy többfrontos háborúra.
Így reagál az amerikai kormány: Joe Biden kormánya evakuálási tervet hagyott jóvá arra az esetre, ha az amerikai állampolgároknak egy orosz inváziót követően el kell hagyniuk Ukrajnát. A terv szerint az amerikai katonák az elkövetkező napokban megkezdik ellenőrzőpontok, sátortáborok és más ideiglenes létesítmények felállítását Lengyelországban.
Így jellemezzük az európai helyzetet: Az európaiak feje fölött a “nagyok”, Biden és Putyin a közelmúltig az európai háborúról és békéről tanácskoztak. De közben Párizs, Berlin és Varsó határozottan fellép. A válság egyben lehetőséget is kínál az EU és Lengyelország számára, hogy ismét közelebb kerüljenek egymáshoz.