“Nem zavar, nem tőlünk lopnak”

Posted by
Iván Gizella
>Soha nem szívesen vettem elő írásaimban a határon túli magyarok szavazókészségét és képmutatását, az anyagi haszon reményében való talpnyalásukat, a kormánypárti imádatukat, mert nehéz indulatok nélkül szólni ebben a témában. Azért is próbáltam eddig visszafogni magam, mert rokonaink élnek Erdélyben, s egy-két kivételtől eltekintve nem is tudom, szavaznak-e egyáltalán és kire. Az érzékenységüket pedig ismerem, s nem érdemlik meg, hogy bántó szavakkal illessem őket, vagy akár egy percig is úgy érezzék, egy kalap alá veszek mindenkit. Boldog boldogtalant, a haszonélvezőt, és a csak csendben figyelőt.
De sajnos eljött az idő, s nem tudom megállni, mert mára nagyon súlyos lett a helyzet, minden fronton, minden környező országban.
Raskó György tette közzé az oldalán: „Tegnap elolvastam egy riportot a Dráva-szögben élő magyarok szavazási hajlandóságáról, melyből kiderült, hogy “csakis Orbán”. A megkérdezettek mindegyike a Fideszt támogatja s amikor a riporter megkérdezte, vajon miért? A válaszok egyszerűek és frappánsak voltak. Például: azért szavazok Orbánra, mert az elmúlt évben közel 10 milliárd forinttal támogatott bennünket, horvátországi magyarokat”. Ez meglepett, de megértem, hogy a pénz nagy úr. A riporter: ” önöket nem zavarja, hogy a kormány korrupt, a Fideszes politikusok lopnak, látványosan gazdagodnak”?
A válasz: ” nem zavar minket, nem tőlünk lopnak”- mondja a helyi magyarok szövetségének vezetője. A riporternek nem volt több kérdése. Nekem sincs.”
Nekem azért lenne. Mert ez a mondat, felháborító, sőt, vérlázító.
Először is: milyen ember az, akit nem érdekel, csak az anyagi haszonszerzés, csak az, hogy maga boldoguljon?
Másodszor: nem szégyellitek magatokat?
Milyen magyarok vagytok ti, akik ugyan a határon túl éltek, s boldogultok, de ne feledjük, a mi adónkból is!
Igen az enyémből, a tiédből is, hiszen a kormány két kézzel, a megkérdezésünk nélkül szórja a százmilliárdokat a templomokra a stadionokra, a szállodáitokra, a cégeitekre. A kormány nem kérdezett meg minket soha, pedig volt elég konzultációnak nevezett agymosás, hogy mi mire költenénk. Megsúgom, senki, egyetlen jóérzésű ember nem mondta volna azt, hogy ne támogassuk a határon túl élő rászoruló testvéreinket. De csak akkor, teszem én hozzá, ha itthon már nincs tennivaló. Ha eltűnt a mélyszegénység, ha már nem kell sokaknak putrikban élni, ha minden iskolát felújítottak, ha a rászorulók megkapják az ingyen ebédet, a támogatást. Nem sorolom, mert megkapom, hogy populista vagyok.
Nem, nem vagyok, de az a véleményem, hogy a határon túli támogatásokat nem ilyen módon kellene adni, mint azt a kormány teszi. Mert ebben az esetben csak arról van szó, hogy akik kaptak, azok jó szolgaként szavazataikkal támogassák a kormányt. Náluk még a halottak is szavaznak, mert hogy is lehet egy levélszavazatot ellenőrizni?
Biztonsággal, gyanítom, sehogy. Ők megtehetik, hogy levélben szavazzanak, az angliai magyarok azonban nem. De miért is engednék olyanoknak, akik pont a kormány politikája és elhibázott gazdaságpolitikája miatt hagyták el az országot. Ők biztos nem rájuk fognak szavazni, legalább is nem nagy tömegben.
Ám azok, akik ünneplőben beülnek a mi milliárdjainkból felújított templomaikba, iskoláikba, azok igen. Mert félre lettek vezetve, azt sulykolták nekik, hogy csak egy, csak egy legény van… aki segíthet. Mástól ne is számítsanak semmire.
Ezért merték megtenni például Erdélyben, hogy nem fogadják a magyarországi ellenzék miniszterelnök jelöltjét, azaz nem is kíváncsiak arra, hogy mit ígér a lehetséges jövőre.
Az ilyen embereket, éljenek bárhol, a Dráva-közben, a horvát tengerparton, vagy az erdélyi havasokban, csak az érdekli, nekik mi a jó.
Nos, bevallom én soha nem tudtam így gondolkozni, de nem is tudnék beleszólni egy másik ország politikájába, ahol nem fizetek adót, ahol nem élek. Álságos magyarkodás ez nagyon.