Financial Times: Szórja a pénzt Orbán a választások közeledtével

Posted by
A lap szerint a magyar miniszterelnök korábban szigorúbb költségvetési politikát folytatott, sikeresen kormányozta vissza a csőd szélére került magyar gazdaságot. Tovább fokozza a pénzszórást az áprilisi választások közeledtével az Orbán Viktor miniszterelnök vezette konzervatív kormány, aminek keretében a magyar állam szerdán minden idők legnagyobb nyugdíj-kiegészítését fizeti ki, és amit a családi adó-visszatérítések kifizetése követ majd, de közgazdászok arra figyelmeztetnek, hogy az intézkedések tovább fűthetik az inflációt, és az import várható megugrása miatt ronthatják az ország külkereskedelmi mérlegét – írta szerdai kiadásában megjelent cikkében a Financial Times.

A lap hozzátette: Orbán Viktor korábban szigorúbb költségvetési politikát folytatott, miután a 2008-as válságot követő időszakban egyebek mellett a magánnyugdíj-pénztárak államosításával, illetve a pénzügyi, az energia- és a távközlési szektorra, valamint a kiskereskedelmi vállalatokra kivetett különadókkal sikeresen kormányozta vissza a csőd szélére került magyar gazdaságot. Kormánya azonban az elmúlt években, növelte a kiadásokat, és 2020-ra, a koronavírus-járvány megérkeztével 8,1 százalékra nőtt a költségvetési hiány, ami a kormány várakozásai szerint tavaly 7,5 százalék körül lehetett, míg az idei költségvetés 5,9 százalékos hiánnyal számol, és a kormány még az idei költségvetés tavaly nyári bejelentése óta is fokozta a költekezés ütemét. A lap idézte Orbán Viktor hétfőn a Facebookon közzétett videóüzenetét is, melyben arról beszélt, hogy kormánya most a korábbi szocialista kormány által elvett nyugdíjemelést adja vissza. (Mandiner)

(Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő és Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, az Idősek Tanácsa alelnöke fogadja az Idősek Tanácsának tagjait a Karmelita kolostorban 2021. december 7-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)