„Az Euronewsból nem lesz sem Origo, sem Index, sem Tények”

Posted by
Tóth Olivér, Bicsérdi-Fülöp Ádám
>Kreatív
>Az Euronews hazai irodájának vezetőjét, Kert Attilát a tulajdonosváltásról és a csatorna körüli technológiai változásról is kérdeztük.

Kert Attilával a héten megjelenő, nyomtatott Kreatív számára készített interjút Tóth Olivér. Az interjú felvétele óta azonban több fejlemény is volt az Euronews körül, így újabb kérdéseket tettünk fel a hazai iroda vezetőjének. Mostani cikkünk a két beszélgetés alapján készült. A teljes interjút később közöljük online előfizetőinknek.>
Több változás miatt is ellentmondásos hírek jelentek meg az utóbbi hónapokban az Euronews magyarországi jövőjéről. Az egyik hír az európai műsorszolgáltató tulajdonosváltásáról szólt: az Euronews többségi tulajdona, egész pontosan a részvények 88 százaléka, Naguib Sawiris egyiptomi üzletember eddigi érdekeltsége az Alpac Capitalhoz kerül – az üzlet 2022 első negyedévében zárulhat hivatalosan. A maradék 12 százalék továbbra is a közszolgálati műsorszolgáltatókból és helyi hatóságokból álló konzorcium kezében marad.
A hír azért is futott meg a hazai sajtóban, mert az Alpac Capitalt irányító, portugál Pedro Vargas David a magyar üzleti életben is érintett figura. Többek között ott ül a 4iG és a Metalcom igazgatóságában, emellett az East West European Venture Capital Fundon keresztül a magyar Eximbank, a Mol és az OTP tőkéjével is gazdálkodik.
„A tulajdonosváltással kapcsolatban egyetlen tény ismert: az, hogy a portugál befektető vételi ajánlatot tett az Euronewst működtető társaság részvényeinek többségére. Ezenkívül minden más csak spekuláció. Elhiszem, hogy a magyar média, amely sok Pecinát* látott, mindenkit annak néz, de nincs adat, ami ezt alátámasztaná. (…) Az Euronewsból nem lesz sem Origo, sem Index, sem Tények” – reagált a tulajdonosváltásra Kert Attila, a Euronews magyarországi irodájának vezetője, a héten a printben megjelenő interjúnkban.

A leendő tulajdonos már egy online értekezleten bemutatkozott az Euronews stábjának. „Ott is elmondta, hogy ez számára üzleti befektetés: az Euronews brandjére épít, abba fektet pénzt. Ez a newsroom szerkesztőségi függetlenségét semmilyen módon nem érinti vagy veszélyezteti – hiszen azzal lerombolná a brandet. Én teszem hozzá, hogy az Euronews függetlensége és szerkesztési elvei nem változnak a tulajdonosokkal. Hasonló aggodalmakat hallottam akkor is, amikor az előző, egyiptomi tulajdonos megjelent, és akkor is, amikor az NBC szerzett részesedést az Euronewsban. A tartalom, a függetlenség és az európai szemlélet azonban egyik alkalommal sem változott. Most sem fog” – számolt be eddigi benyomásairól Kert Attila.

Digitális fókusz, lineáris csatornával

A másik, ezzel párhuzamos, de ettől független változás a Euronewsnál, hogy a csatorna már egy új, ún. OTT-technológiával (over the top) továbbítja a lineáris műsora jelét a kábelszolgáltatókhoz, ezzel egyidőben pedig megszűnt a csatorna műholdas elérése.
Ez a technológia teljesen új megoldásnak számít a magyar piacon. „Leegyszerűsítve ezentúl egy digitális fájlt küldünk a kábelszolgáltatóknak, nem műholdon továbbítjuk a jelet nekik” – vázolta az átállást kérdésünkre a Euronews hazai vezetője. A változás csak technológiai, az Euronews tévés adása ugyanúgy elérhető marad a kábelszolgáltatók csomagjaiban.
A váltás azonban hosszabb távon is komoly lehetőségeket rejt a tévés iparág számára Kert Attila szerint. „Az OTT technológiával úgynevezett állineáris csatornák is indíthatóak, amelyek mögött már nem hagyományos szerkesztőség vagy médiavállalat áll. Ebben a felállásban ugyanis akár egy kábelszolgáltató is összeállíthat egy olyan műsorfolyamot, amelybe különböző helyekről vásárolt tartalmakat szerkeszt egymás után. A nézők ettől még nem fogják észrevenni, hogy nem egy hagyományosan előállított tévéadást néznek.” Kert szerint az OTT-technológia másik nagy lehetősége, hogy a hirdetések az online piachoz hasonlóan targetálhatóak, tehát adott esetben egy reklámblokkban más és más hirdetések juttathatók el a különböző háztartásokba.
Az Euronews egyelőre ezeket az előnyöket még nem használja, a változtatást inkább a digitális tartalomfejlesztés felé ellépő üzleti stratégia indokolta. Bár felmerült, hogy a Euronews magyar kiadása kizárólag online lesz elérhető, de – figyelembe véve, hogy Magyarországon még milyen nagy az igény a lineáris vagy „televíziós” változatra – végül megtartották azt is.
Így a lineáris tartalomszolgáltatás marad a magyar piacon, a fókusz azonban fokozatosan eltolódik. „Elsősorban digitális tartalomszolgáltató lesz az Euronews, amelynek van tévécsatornája is. A csatorna arculata és videói is igazodnak ezentúl a digitális megjelenésünkhöz” – jellemzi a médiacég stratégiáját Kert.
A magyar szerkesztőség létszámát nem, de munkájukat annyiban érintik a változások hogy szabadabban szerkeszthetik a magyar adást. „Eddig voltak bizonyos kötöttségek az adásszerkesztés során, példál hogy az Euronews közös műsoraiból mennyit és mikor kellett leadnunk a magyar csatornán. Ez a felállás most változik, teljes mértékben mi dönthetünk a műsorstruktúráról, mi határozzuk meg a napi adásmenetet.”

*Heinrich Pecina médiastrómanként vonult be a magyar médiatörténetbe, a Népszabadság bezárásáért felelős Vienna Capital Partners vezetője volt, de később ő adta el a több vidéki lapot és a Nemzeti Sportot is tulajdonló Mediaworks-öt egy Mészáros Lőrinchez tartozó cégnek. 2019-ben azzal került a hírekbe, hogy Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár úgy hivatkozott rá egy kiszivárgott videóban, mint a befektetőre, aki “minden magyar lapot megvett és előkészített Orbánnak”.

Címkép: Kert Attila (Fotó: Szabó Réka)