Az a bizonyos svájci indexálás

Posted by

Máté András

>Hurrá, a mi drága Orbán Viktorunk “visszaadta” a 13. havi nyugdíjat! A gaz Bajnai-kormány (egy gazdasági szükséghelyzetben, de ezt akár ki is hagyhatjuk) elvette azt az éves szinten 8,33 százalékot, amit amúgy a Medgyessy-kormány adott a nyugdíjasoknak, hős és hőn szeretett vezérünknek pedig már tizenkét év elég volt ahhoz, hogy a hétfejű IMF-sárkány mind a hét fejét levágva visszaszerezze. A kérdés csak az, hogy azt a 35 százalékot, amit a svájci indexálás eltörlésével elvettek (ennyivel lenne magasabb most annak a nyugdíja, aki 2010-ben már nyugdíjas volt), ki és mikor adja vissza?
A 13. havi nyugdíj és a svájci indexálás között az a különbség, hogy senki sem fizet évente 13 hónapban nyugdíjjárulékot, ellenben ha a béremelkedés meghaladja az inflációt (azaz reálértékben is nő), akkor a járulékbefizetések is annyival nőnek.
A svájci indexálásnál is csak a reálnövekmény felét kell kifizetni a nyugdíjasoknak (a másik fele a biztosíték arra, hogy ha a bérekben reálcsökkenés történik, ne kelljen azt a nyugdíjakban érvényesíteni), a “megőrizzük a nyugdíjak reálértékét” ellenben azt jelenti, hogy a nyugdíjak reálnövekedése 0, azaz zéró – egy gazdagodó társadalomban az öregek relatív elszegényedése garantálva.
Ja, hogy nincs rá fedezet? Persze, hogy nincs, ha egyszer elvették. Az a bizonyos háromezer-miliárd forint, amit a magánnyugdíjpénztárak államosításával besöpörtek a nagy állami kalapba, konkrétan innen hiányzik. Mindenki azon volt elszörnyedve, hogy magánpénzeket államosítottak, pedig ez sosem volt szabadon elkölthető pénz, és a pénztártagokat azzal, hogy nem magán-résznyugdíjat fognak kapni, hanem teljes egészében állami nyugdíjat, nagyjából kielégítően kártalanították.
A disznóság abban van, hogy az államosított pénzből azóta már számottevő mértékben fizetnének résznyugdíjat, ezzel tehermentesítve az állami nyugdíjkasszát. Mivel ez nem történik meg, az állami nyugdíjalap tényleg költségvetési megtámogatásra szorul és nem lehet rá többletterheket róni. (Ezt a 13. havit se a járulékbefizetésekből fedezik, hanem a kormány az adónkból és hitelből játssza a Csekonicsot.)