Putyin és Macron egyetértett abban, hogy lehetőség van a kompromisszumra

Posted by

Békekör, Moszkva
>Az orosz elnökkel tartott hétfői több mint ötórás moszkvai tanácskozásán Macron francia elnök felajánlotta Putyinnak, hogy megpróbálja rábírni Zelenszkij ukrán elnököt a minszki megállapodások végrehajtására egy katonai konfliktus elkerülése érdekében. Putyin sok szerencsét kívánt hozzá, és tudatta francia vendégével, hogy nem lesz könnyű dolga a kijevi vezetéssel, mert Zelenszkijék attól félnek, hogy a minszki szerződés végrehajtása Ukrajna állami létébe kerülne. „Pedig nincs más megoldás, tetszik vagy nem tetszik, végre kell hajtani” – mondta Putyin. A két elnök abban maradt, hogy Macron tájékoztatni fogja telefonon Putyint keddi kijevi tárgyalásainak eredményéről.
Moszkvában lehetőséget látnak a konfliktus elkerülésére Oroszország és a NATO között, ha az ukrán vezetés végrehajtja a 2015-ben francia garanciával is tető alá hozott minszki megállapodásokat, és a NATO végleg letesz arról, hogy bevonja a katonai tömbbe Ukrajnát.
Biztatónak tűnik, hogy az Egyesült Államok nem siet teljesíteni az ukrán kérést, hogy végfázisú nagy magassági területvédelmi rakéta rendszereket (THAAD) telepítsen Ukrajnába. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Ned Price kijelentette: „Nem tudok feltételezésen alapuló lépésekről beszélni, amelyek esetleg nem valósulnak meg”.

Macron arra kérte Putyint, hogy csökkentse az orosz katonai jelenlétet Oroszország Ukrajnával határos térségében, Putyin pedig emlékeztette rá, Kijev 100-120 ezer katonát vonultatott fel az orosz határokhoz, és semmi garancia sincs arra, hogy ne újabb, immár egy harmadik háborúval akarná helyreállítani fennhatóságát a Donbasz fölött ahelyett, hogy teljesítené a Donbasz autonómiáját szavatoló minszki megállapodásokat. „Ezek a kérdések nem csak Oroszország biztonságát érintik, hanem az egész világét” – jelentette ki Putyin a megbeszélésüket követő közös sajtóértekezleten. Macron pedig azt mondta, hogy „Európa jövőjének építésében együtt kell dolgozni Oroszországgal. A francia és az orosz elnök egyetértett abban, hogy lehetőség van a kompromisszumra. Míg egy háborúban Oroszország és a NATO között nem lennének győztesek, egy kompromisszummal mindenki nyerhetne.   Putyin közölte Macronnal, hogy az Egyesült Államoknak és a NATO-nak benyújtott orosz biztonsági követelések között egyetlen kivitelezhetetlen pont sincs.+++