A hitel-rabság egyik áldozata, a csaló meg szavaz a parlamentben

Posted by

Gaál Zoltán
>Balogh Edina 12 éven át törlesztette 5 milliós hitelét, bőven kifizette a teljes összeget, ám végtörlesztéshez még 4,7 milliót kér tőle a bank. Véget érhet a törlesztés, senki el nem veheti már a lakást, ám mégsem maradéktalan a boldogsága Balogh Edinának, aki végtörlesztéssel végre kiszállhat a 2008-ban svájci frankban felvett, kereken ötmilliós lakáshiteléből. De milyen áron?! A felvett hitel teljes összegét, vagyis több mint ötmillió forintot már kifizette havi törlesztések formájában, ám a végelszámoláskor kiderült, ez mindössze 300 ezer forinttal csökkentette az alaptőkét, vagyis zárásként 4,7 milliót kell befizetnie a bankjának.
– Nagyon csábító volt amikor Budapestre költöztünk, hogy felvegyük a hitelt a békásmegyeri panel megvásárlásához. Ötmilliót kaptunk 25 évre, havi 40 ezer forintért – emlékezett vissza a kétgyermekes anyuka. Éveken át abban a hitben fizette a törlesztést, hogy csökken a tartozása, hiszen minden egyes évben 480 ezer forint körüli összeget fizettek be a banknak. – A forintosítás után is megmaradt a törlesztőrészlet, ám az év végi elszámolásokat kézhez kapva, döbbenten láttam, hogy hiába fizetek, évről évre csak növekszik az eredeti ötmilliós tőketartozás. 13 év után világossá vált, életem végéig sem tudom visszafizetni ezt a pénzt  panaszkodott az asszony.

Felnőtt lányai segítségével úgy döntött, a járvány miatt elrendelt moratóriumkor a megspórolt pénzüket kiegészítve minden más megtakarításukkal, kifizetik a bankot, felszámolják a tartozást, hogy ne kelljen a kamatterheket is folyamatosan fizetni. Ám a végelszámolás ijesztő összeget hozott ki.
– Több mint ötmilliót fizettünk vissza a hitel után, ám kiszámolták, hogy összesen 4,7 millió forintért váltható ki félidőben a korábbi hitel. Vagyis a hátralévő kamatoktól megszabadulva sem csökkent semmit a hitelem – mondta az asszony.
Úgy érzik, ennél minden jobb, inkább eladják a lakást, ha kell, felvesznek egy újabb hitelt, de ez az ellenőrizhetetlen és végeláthatatlan fizetés megkeseríti az életüket.
A szakember szerint a svájci frank 2015-ös forintosítása emelhette meg Edináék tartozásának alaptőkéjét.
– Sajnos, nem mindegy, mikor vették fel a hitelt a tulajdonosok, és milyen konstrukciót írtak alá. A devizahitelektől való megszabadulásra különböző lehetőségek voltak, ezeken a bankok is buktak, nemcsak az ügyfelek. A meglévő devizahitelek forintosításakor az adósok ugyan megmenekültek a további árfolyamromlás okozta veszteségektől, de az addig elszenvedetteket végleg le kellett nyelniük. Ez ebben az esetben is brutális összeget eredményezett – magyarázta Blikknek Tóth Levente, a Bank360 elemzője.

Blikk.hu

Szombati-Szabó Ildikó megjegyzése a cikkhez:
A végrehajtó maffia az ilyen szerencsétleneken gazdagodott.
Jutott a pénzből a volt államtitkárnak, Völnernek is.
Még mindig nem tudjuk, hogy ki a GAZDA, akit csak csak gazdaként emlegetett a letartóztatásban lévő Schadl György.

Shadlnek diplomata útlevelet intézetek. Aki ennek a csalásnak részese volt még mindig szavaz a parlamentben, és a mandátuma lejárta után hat havi végkielégítést kap.

Címkép: Balogh Edina a hitel papírjaival