Zavar az erőben – Szijjártó békülne Németországgal?

Posted by
Érdemes felidézni a magyar-német kapcsolatokról Orbán Viktor sarkos megfogalmazásait. Azok egészen más szemléletet tükröznek. Valószínleg az övé a kormány igazi álláspontja.
Orbán a Bild számára írott véleménycikkében tavaly decemberben azt mondja: “Látva az új, baloldali német kormány bevándorláspárti, genderbarát, föderalista, német Európát megcélzó programját (…) Egy dolog biztos, a kétértelműség, a lopakodó politika és a sodródás korszaka Merkellel befejeződött. Új, nyílt sisakos idők jönnek.”
Ennek a nyíilt sisakos, kard ki kard politikának a jegyében tavaly novemberben, a Fidesz Kongresszusán így fogalmazott: “Emlékeztek rá: szövetségbe forrt szabad köztársaságok, a nagy Oroszország kovácsolta frigy, csak most nagy Németországot kell énekelni. A balti államok jól el tudják mondani, milyen is volt az előző Keleti Egyesült Európai Államok, alias Szovjetunió. Attól, hogy a mostani nyugati, mi még nem kérünk belőle. Remélem, hogy a most formálódó német kormány inkább európai Németországot akar, és nem német Európát, ahol ő mondja meg a többieknek, hogy mit kell csinálniuk.”