Egy rejtélyes hang azt mondja: DE

Posted by
Tamás Ervin
>Putyin, ha tehette volna, másik szobából tárgyalt volna Orbán Viktorral – nem azért, mert meg akarta alázni, hanem azért, mert fél a Covidtól és a magyar miniszterelnököt a “fertőzhet” kategóriába sorolta, mivel látható, hogy további találkozóit emberközelibb körülmények között folytatta le.
Nem tisztem eldönteni, hogy Orbán vak-e, vagy bátor, azt viszont leszögezem: az orosz államfő úgy vélte, partnere nem eléggé elővigyázatos. Nem csak önmagával, hanem országával is pókerezik – ami elégedettséggel töltheti el a vírust hatalomtechnikai elemként kezelő szkeptikusok körét. Eddig is számos jelenség világít rá arra, hogy a kormányzat a bezsebelhető szavazatok számának tükrében dönt komoly járványügyi kérdésekben, s ehhez sajnos partnert talál az ágazat mergannyi centralizált, átkeresztelt intézményének vezető gárdájában. Az OGYÉI első embere például nem szorul azért, mert a kiderült fenntartásokra fittyet hányva sebbel-lobbal adott engedélyt a kínai oltás korlátlan használatára, viszont képes azonnal pert indítani, mert néhány orgánum, szakértők véleményére alapozva meg merte kérdőjelezni a Favipiravir hatékonyságát. Az intézet hitelességét kockára tenni nem volna szabad, de úgy tűnik, vezetője eléggé opportunista ahhoz, hogy ezzel ne sokat törődjön. Hogy ezzel hányan vannak így az egészségügy eléggé fölázott csúcsszerveinél, arról jobb nem beszélni.
Magyarország előre megy a globális sportrendezvények vállalásakor is – most éppen az úszó-vb-t vállaltuk át a japánoktól, de bármit, bármikor habozás, költséghatár nélkül. Pedig a kézilabda EB tanulságait nem csupán a csapat gyenge játéka miatt kellene levonni. Mindegy. A sportállamtitkár a minap még úgy vélte, hogy az idei vb-rendezés átköltöztetése Budapestre nem reális, mert nincs elég idő az előkészítésére, ám egy rejtélyes hang valószínűleg közbeszólt: DE!

És ez a “DE” tizenkét évünk egyik kulcsszava lehet.

Címkép: Halász Géza: Üzenet Moszkvából