Amerikai katonai csapatok érkeztek Lengyelországba

Posted by
 Czarek Sokolowski
euronews
>Amerikai elit csapatok érkeztek vasárnap Lengyelországba az ukrán határ közelébe, felkészülésként egy esetleges orosz invázióra. Joe Biden amerikai elnök utasítására további katonai csapatokat vezényeltek Romániába és Németországba is, demonstrálva ezzel az Egyesült Államok elkötelezettségét a NATO keleti szárnya mellett.

Lengyelországba 1700 katonát telepítettek, parancsnokuk, Christopher Donahue vezérőrnagy az utolsó amerikai katona, aki elhagyta Afganisztánt augusztus 30-án. A 82. légideszant hadosztály parancsnoka azt mondta, a bevetés lényege bármiféle háborús célok együttes megelőzése, defenzív jellegű, az egész Észak-atlanti Szerződés védelméről szól.

STR /Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
Christopher Donahue tábornok és Wojciech Marchwic tábornok a sajtótájékoztatón /Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

A hét elején amerikai repülőgépek felszerelést és logisztikai csapatokat szállítottak egy Lengyelország és Ukrajna határától mintegy 90 kilométerre található repülőtérre, ezzel is felkészülve a most érkezett csapatok fogadására. Jaroslaw Gromadzinski tábornok, a lengyel hadsereg 18. gépesített hadosztályának parancsnoka úgy fogalmazott, hogy az amerikai ejtőernyősök jelenléte hazájukban fontos jel, bizonyítja a szövetség egységét, szolidaritását és eltökéltségét Lengyelország és a NATO keleti szárnyának támogatása iránt. Meg nem nevezett amerikai katonai szakértők szerint Oroszország egy Ukrajna elleni teljes körű invázióhoz szükséges katonai haderő mintegy 70%-át vezényelte eddig az ukrán határ közelébe. A szakértők szerint a fagyos talaj február közepétől várhatóan megkeményedik, ami lehetővé teszi Moszkva számára, hogy további nehéz felszereléseket is a határ közelébe szállítson.

Oroszország eddig következetesen visszautasította, hogy támadást tervezne Ukrajna ellen.

NATO-hadgyakorlat Észtországban

A Téli tábor nevű gyakorlat ebben az évszakban a legnagyobb azok közül, amelyeket az előretolt többnemzeti zászlóalj-harccsoport (Enhanced Forward Presence, eFP) végzett. A balti országban, Tapa közelében gyalogsági és páncélos feladatokat is gyakoroltak a katonák.
Simon Worth alezredes, a NATO francia-brit zászlóaljának észtországi parancsnoka:
“Az a célja ennek a gyakorlatoknak, hogy bizonyítsa munkabírásunkat embert próbáló körülmények között is, amelyekkel a katonák a hidegben és az erdőben szembesülhetnek.”
A vasárnapig tartó hadgyakorlaton 1300 brit, francia és észt katona vett részt.
“A hideg miatt befagyhatnak a csövek, ez pedig azzal jár, hogy az üzemanyag nem jut el a rendszerbe. A hideg hat a járművekre, de ránk még inkább!” – mondja Liam tizedes, brit szerelő.
“Ez megedzi katonáinkat, akik az utóbbi években ahhoz voltak szokva, hogy olyan országokban teljesítsenek szolgálatot, mint Elefántcsontpart, Mali és Niger. Ez megváltoztatja őket, megkeményíti őket, mentálisan megerősíti őket, megtanít nekik másfajta manőverezéseket, azt, hogy a hó miként tudja a műveleteket korlátozni, akár gyalogosan, akár járművön” – magyarázza Julien százados, az 5. dragonyos ezredből.

NATO-hadgyakorlat Észtországban | Euronews
Nato gépek Észtország egén

A brit, francia és észt katonák tüzérségi és felderítési feladatok elvégzése mellett a közös tervezést és műszaki feladatokat is gyakoroltak. A NATO az észtországi hadgyakorlattal nemcsak a téli körülményekre készíti föl a katonákat, hanem azt is demonstrálja, hogy komolyan veszi azt a fenyegetést, amelyet az ukrajnai határnál összevont több mint 100 ezer orosz katona jelent.

Címkép: Amerikai katonák a Rzeszow-Jasionka reptérenCzarek Sokolowski/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved