A Mesterséges Intelligencia és a politika

Posted by

Csikvári J. András

>Feltartóztathatatlanul közeleg az az időszak, amikor nagyon sok kérdést direkt online szavazással fogunk eldönteni, még hozzá úgy, hogy mindenkinek súlyozott szavazata lesz. A súlyozás az adott kérdéstől függ, mekkora kompetenciája van az adott személynek a feltett kérdéshez. Ha teljes akkor a szavazatának értéke 1, ha csak részleges, akkor mondjuk 0,5 és 1 között egy megállapított érték, de a közvetlen érdekeltek esetleg ki is lesznek zárva a szavazásból. Például, ha az a kérdés, hogy kapjanak-e a kismamák havi 30 ingyen pelenkát, akkor én mint nyugdíjas, felsőfokú végzettségű, gépkocsival rendelkező, budapesti férfi (stb) valószínűleg 0,5 körüli értékkel vehetnék részt. A kismamák ebből a szavazásból ki lennének zárva. Hogy mekkora a súlyom a szavazásnál, azt a NAGY TESTVÉR automatikusan kiosztja egy szigorúan ellenőrzött algoritmus alapján, hiszen a ő mindent tud rólam. (A szigorúan ellenőrzött algoritmust természetesen egy kiválasztott, erre felkért embercsoport hozná létre.)
De lépjünk tovább…Van-e szükség egyáltalán politikusokra, parlamentre, választásokra, – ilyen és hasonló nagyon drága és időigényes eljárásokra. Hiszen ott az online tér, minden eldönthető ott gyorsan népszavazással.

Sajnos, alaposabban végiggondolva a dolgot, úgy tűnik nem szabadulhatunk meg a törvényhozóktól és a politikusoktól. Még egy egyszerű eldöntendő kérdés feltevése is sokféle lehet, akár olyan is, hogy egyből sugallja a választ, vagy olyan is, hogy nem is lehet rá értelmesen válaszolni – mindkettőre ismerünk a közelmúltból is példákat. Ennél még egyszerűbbnek tűnik a törvény esete: az MI (mesterséges intelligencia) nem találhatja ki, hogy mi a meghozandó törvény célja és oka, ezt az emberek bizonyosan megtartják a kezükben. (Ha nem, akkor az egy teljesen más világ.) Az MI maximum ezek után meg tudja fogalmazni a kért törvényt, figyelemmel arra, hogy ne kerüljön semmilyen ellentmondásba a már hatályos jogszabályokkal. Már ez is egy óriási minőségi ugrást hozna, a ma regnáló jogászok legnagyobb bánatára, hiszen jelentős részük abból él, hogy kihasználja a joghézagokat, (félre)magyarázza, értelmezze a törvényeket. Megszűnne az a gyakorlat is, hogy este kigondoltam egy módosítást, szavazzátok meg. Holnap ti is jöhettek egy módosítással, azt cserébe én is megszavazom.

Látszik, hogy az MI ebben az értelemben kevéssé intelligencia, sokkal inkább egy Fejlett Optimalizáló Függvény (Az MI ilyetén kezelése kétségtelen marketing katasztrófa lenne az MI-vel foglalkozók részére, viszont sokkal precízebb meghatározás). Nem  kérdez és nem tudja pontosan mit akarunk, az a mi feladatunk, hogy valamilyen formában megadjuk az optimalizálandó célfüggvényt.

De akkor lépjünk tovább… Nem használhatják-e a politikusok az MI-t olyan optimalizáció megkeresésére, hogy a társadalom csoportjainak a megelégedettségi szintje (direkt kerülném a boldogság kifejezést) növekedjen? Dehogynem! Persze ez eltüntetné a politikusi szakma olyan, akár évezredesnek is nevezhető, eszközeit, mint a bűnbakkeresés, gyűlöletkeltés, stb.

Valljuk be, nem hiányoznának.