Ravasz manipuláció a választási értesítő

Posted by
Kardos András
Ha valaki belenézett abba az Értesítőbe, melyben a választásokról tájékoztatják, akkor látnia kell, hogy egy nagyon ravasz manipuláció áldozatává teszik azokat, akik nem igazán jártasak az Országgyűlési Választás és a népszavazás körüli dolgokban. Ugyan az első mondatban szó esik arról, hogy itt kétféle szavazás lesz, ám az adatok után már ezt lehet olvasni: ” Az Ön véleménye is számít , hogy kik legyenek az Országgyűlés tagjai.” Ez eddig ok, majd alatta külön sorban: ” Az Ön véleménye is számít az alábbi kérdésekben:” És jön a négy darab népszavazási kérdés felsorolása.
A gyanútlan választó elé így az a kép tárul, mintha a kétféle szavazás voltaképpen UGYANAZ a szavazás volna, vagyis hogy nem két döntést kell hozni a szavazáson való részvételről, hanem csak egyet: Össze van csúsztatva “képileg” a két szavazás, és könnyen támadhat az embernek az a benyomása, hogy a nem váltó műtétekről szóló népszavazás voltaképpen része lenne az országgyűlési szavazásnak. Ügyes, mondaná Kohn bácsi. Manipuláció, mondom én.
Egy korrekt tájékoztatásnak jól el kellett volna különítenie a két szavazást, hiszen ezeknek semmi köze egymáshoz, azon kívül, hogy ugyanazon a napon vannak.