Feljegyzések az Új Hét írása és olvasása közben

Posted by

>A hosszú asztal titka. Orbán Viktor tétován jött vissza Moszkvából. Nagyobb égés alig képzelhető – így az ellenzék, már-már azon spekulálva, hogy Putyin részvétlensége fogja megbuktatni a miniszterelnököt. Minket inkább az érdekel, mit kaphat cserébe – és kitől? – (magasabb régiókban folyó megegyezések nyomán) a cár Orbán fagyos, megalázó moszkvai fogadtatásáért.

Baj van a veszélyérzetünkkel – állapíthatják meg olvasóink, látva, hogy miket közlünk: Soros György, ellenzéki összefogás, MZP, a Transparency International Magyarország jelentése (Korrupció és az állam foglyul ejtése Magyarországon), ellenzéki pártok közleményei, tetézve a Napi Witz 3 + 1 felforgató humorával. Csupa olyasmi, ami – máshogy, üzletiesen elkötelezett – erdélyi sajtónkban nem jelenhet meg. (Az előbbi mondat tekinthető az Új Hét arc poeticájának akár…) Ezt hívják függetlenségnek.
Persze publikálunk szelídebb szövegeket is. Ilyen például az erdélyi értelmiségiek állásfoglalása/petíciója a magyarországi választásokkal kapcsolatban. Online bemutatójának „leghírértékűbb” mozzanata az volt, amikor kérdéseinkre válaszolva E-KP, kiváló liberális politikusunk őszintén elmondta: 1. szeretné, ha a kezdeményezés nyomán létrejönne valamilyen szerveződés, ahogyan románul fogalmazott: „organizatie, fundatie pe marginea initiativei noastre”; 2. Kelemen Hunor a kampányban „120-szal fog menni”.

Mondják a kezdeményezők, szépen gyűlnek a támogató aláírások és a támadó átkozódások. Mindkettő az Állásfoglalás létjogosultságát igazolja. Az pedig, hogy RMDSZ-es vezetők cáfolják, „nem ismerik el a nyílt levélben megfogalmazott kritikákat”, körülbelül annyira váratlan, mint a Dohányozni tilos! tábla egy benzinkútnál. Az Állásfoglalás korrekt kultúremberek vitára, párbeszédre áhítozó kívánsága egy olyan rendszerrel (szemben), amely nem tárgyal és nem tűr ellentmondást.
Nota bene: ami alább következik, szigorúan a senkivel nem „egyeztetett” magánvéleményünk, senki más felelősségre nem vonható érte; természetesen aláírtuk a petíciót, azt is a magunk nevében, de nem tartozunk sem a kezdeményezők, sem a szöveg megfogalmazói közé. Véleményünk szerint az ilyen „cáfolatokra” alkalmat adó kíméletes „kihívások” helyett – vagy legalább mellett – a leghatározottabban kell dolgokat kimondani. Nem azt, hogy NER-ék és RMDSZ-ék méltóztassanak szóba állni demokratikusan, plurálisan bla, bla, kamu… Hanem azt, hogy ne vállaljanak közösséget az Európai Unió legkorruptabb rendszerével, a nyilvánosság, a sajtószabadság ellenségeivel, homofób álszentekkel, a gyűlölet kultuszával, egy olyan antidemokratikus vezérrel, aki gyáva nyilvános választási vitára kiállni. (Futólag megemlítjük fejlett kritikai érzékkel megáldott pártvezetőinknek, hogy – 2022-t írunk – a választási kampányban a Fidesznek tízszer annyi plakátja lesz, mint az ellenzéknek, s hogy a magyarországi vidéki propagandasajtóban egy szó sem esett az ellenzéki előválasztásról – itt akár egy könnyet is elmorzsolhatnak szemük sarkában a fiaink-lányaink, hiszen nekünk az előválasztás “értéket” jelent, politikai génjeinkbe ivódott, emlékszünk, milyen sokat köszönhet neki a belső demokráciánk…)
Eljött az idő, és ezt ők is tudják, amikor nyíltan kell választani: Orbán vagy Európa?! Lássuk, erről hogyan konzultálják meg a népet. Ez még a nemváltó migráns porontyoknál is fontosabb kérdés.

Mementó. Erdélyben nem csak az illiberalizmust hirdette meg egy Európa-ellenes, diktátorokkal barátkozó autokrata a vadregényes, bár némileg virtuális Tusványoson – de itt hirdették meg a világon először a vallásszabadságot, a türelmességet is, sőt azt valamivel előbb, itt, helyben, Tordán!
Mi ilyenek voltunk és szeretnénk lenni, nem olyanok. Ha még igaz…

Úriember nem gyárt szójátékot – mondta Freud Zsiga. Azóta az úriember fogalma sokat változott. Birkamenet.

Címkép: Bólogató majom, majomember