Egy a jelszónk, a béke…

Posted by

Szatmári István

>Még előző nap megérkezett a kis repülőgép egy magas sovány és egy alacsony kövér magyar úrral Moszkvába. Nem valami toleráns, törvénytisztelő és szabálykövető tutyimutyi európai politikussa készültek tárgyalni, hanem a világ legnagyobb országának urával, aki hallatlan ásványi kincsek fölött rendelkezik, s aki maga is a világ egyik leggazdagabb emberének számít. Jól át kell gondolni, mit mondasz. Itt jelentősége van minden hangsúlynak, minden félbehagyott mondatnak. Mert a vendéglátók nagyon bizalmatlanok és agyafúrtak. Nem felejtenek, és ha kell, nem restek bosszút állni.

Miért is kellett ide jönniük? Természetesen nem unalmas operaelőadást nézni a Bolsojban. Pénzért jöttek. Sok pénzért. Pénzért gáz formában, pénzért kölcsön formájában valamilyen projektre hivatkozva. A jóindulatú, Magyarországot felemelni akaró EU mostanában elkezdte alaposabban megnézni, kinek adja adófizetői pénzét és miért, látván a stadion erdőt, a talált pénzeket csalással zsebretevő magyar szélhámosok hadát. A kieső pénzt pótolni kell.

A Keletet nem érdekli, mire költi a magyar kormány a kapott pénzt: őt teljesen más érdekli. De micsoda? Politikai szolgáltatások. A kapott pénzből például támogatni kell valakit, akit szeret Putyin, de közvetlen támogatása rossz fényt vetne rá. Korábban a szovjet időkben a dollárok készpénz formában, bőröndben gurultak Nyugatra a befolyásolási és mindenféle más ügynököknek. Ma már erre nincs szükség. Kell egy jóbarát, aki az EU és a NATO tagja, akinek egy nézésére vigyázzba vágják magukat országa diplomatái, bankárai, hivatalnokai, ügyészei és rendőrei, aki nem fanyalog lényesebb feladatot kapván, hanem bátran elvégzi az elvégzendőt. Aki nem emlékeztet folyton történelmi sérelmekre. Aki érzi és elismeri az erőviszonyokat. Akinek nem kell folyton egyeztetnie parlamenttel, felsőházzal, pártokkal. Akinek a markába lehet csapni.

El kell mesélni a Fényestekintetűnek, hogyan állnak a dolgok az EU-ban, a NATO-ban. Isten ments kilépni onnan, mert akkor nem lesz miről beszámolni! Tisztelni kell a Fényestekintetűt, hirdetni mindenkinek a világon, hogy ő jóságos, igazságos, Istenfélő, igen bölcs ember, akivel kitüntetés barátkozni.

Ma már lehet távolról tárgyalni, számítógépen keresztül. Tárgyaltak egymással titkosított távoli összeköttetéssel nemrég például Putyin és Biden. Vannak azonban olyan kérdések, amiket csakis négyszemközt lehet megbeszélni, annyira bizalmasak. Ezért kellett hát repülni. Az előző napi érkezésre azért volt szükség, hogy esti borozgatás-sörözgetés, esetleg egzotikus szaunázás során meg lehessen beszélni orosz alvezérekkel, mit és hogyan adjanak elő a Fényestekintetűnek, aki minden erőforrások gazdája. Az engedélyek megadója.

Megbeszélték nyilván azt is, mi lesz a találkozó fedőtörténete a naiv hívek és támogatók számára: békeküldetés. Ugyan milyen üzenetet vihetett Orbán? Semmilyent! Mire beszélhette rá Putyint, amikor a NATO és az USA szinte naponta érintkezik az oroszokkal? Különösen, miután Magyarországnak igen rossz kapcsolata van a konfliktus egyik főszereplőjével, az ukránokkal. Amit erről Orbán beszél, az tiszta puszta duma, félrevezetés, hazugság.

Eljött a másnap. Orbánt figyelmeztették előre, hogy egy hosszú asztal egyik végén kap helyet, Putyin pedig a másik végén fog ülni. Ne sértődjön meg, ez a koronavírus miatt van. Putyin elnök úr vigyáz magára. Tudvalevő, hogy az elnök úr ritkán találkozik emberekkel, akkor is hatalmas távolságokra ültetik őket tőle. Előtte pedig – ha csak nem vezető politikusok – kéthetes karanténba kell vonulniuk.

Amikor mégis külföldre utazik az elnök úr, hordozható bio-WC-t visz magával, csakis saját poharából iszik, nehogy ürülékéből és ajak-lenyomatából kiderítsék egészségi állapotát az ellenséges titkosszolgálatok, s világgá kürtöljék. Csak kivételes esetekben, számára különlegesen fontos vezetőkkel fog kezet az Elnök úr, Orbán úr pedig bizony, nem az.

Magyar szempontból igen rosszul, orosz szempontból azonban igen jól időzítették a látogatást: amikor korábban Orbán találkozott Putyinnal, arra nem figyelt a világ különösebben: más is teszi. Most azonban a háborús készülődések miatt a nemzetközi légkör igen feszült, mindenki odafigyel a fenyegetőző Putyin minden szavára. Nagyon idegesek a lengyelek, ukránok, lettek, litvánok. észtek és az egész Nyugat. És akkor ott látják az EU kormányfő-társ Viktort, aki a Kremlben főműsoridőben ország-világ szeme előtt Putyinnal nyílt színen összefekszik. Sokan küszködtek heveny hányingerrel, látván a magyar miniszterelnök lakáji (tányér)nyalását, olyat, amilyet még magyartól nem biztos, hogy láttak a Kreml falai, beleértve Rákosi Mátyás elvtársat.

Putyinnak jól jött a találkozó: azt mutathatta Európának: lám, vannak okos tagjai is az EU-nak, akik tudják mit kell tenni, hogyan kell viselkedni ahhoz, hogy olcsó gázhoz jussanak. Tessék követni! Látja persze, hogy Orbán minden módon igyekszik telebeszélni a fejét, elbűvölni, elbájolni, mint egy szép fiatal hölgyet, de tetszik neki a szépet tevés. Hagy lássa mindenki, hogyan csúszik-mászik előtte egy európai!

Búcsúzáskor Orbán bátran ezt „vágta szemébe” a Kreml urának (a Kreml honlapja idézi):„Magyarország teljesen más nagyságrendet képvisel, mint Oroszország. Vitathatatlanul csakis a nagy országok képesek a világpolitika kérdéseit megoldani. Ugyanakkor nagyon remélem, hogy amitsikerült tennünk a béke megerősítése érdekében, és a megállapodások létrehozásáért, azt megtettük.”

Ámen. Lehet menni a kasszához.
Micsoda szégyen!
Orosz tükör