A jó ízlés forrása

Posted by
Lendvai Ildikó
>Nem bírom ezt a bizonytalanságot. Már kezdtem megnyugodni, hogy a miniszterelnök a bírói ítéletek szöveges indoklásában nagy valószínűséggel jogforrássá léphet elő, de aztán rábredtem a fájó hiányra. Bírósággal nemigen van dolgom, viszont az élet egyéb területein nagyon is szükségét érzem a kormányfői forrásból származó eligazításnak. Ha lehet, azokat is a rádióban kérem, az ítéletben is arra utalhattak.
Azért ragaszkodnék a rádióhoz, mert a szépnevű “Télzáró csapatösszetartás”c. fideszes seregszemlére már megint nem hívtak meg a Józsefvárosba. Néztem a tudósításokat, de épp a lényegről nem esik szó bennük: mi volt ebédre? A terített asztalokat, lufikat látom, a cigányzenekart is, meg valamit a kormányfői beszédből, na de az ebéd??!
Pedig más esetekben a miniszterelnök jogforrási teendői mellett eligazít az ízlés-, sőt ízlelés-kérdésekben is. Ki nem tudja a jóvoltából széles e hazában, hogy a meccsen szotyolát kell köpködni, és nem mondjuk Pemetefű cukorkát? Köpköd is nyomában azóta is lelkesen az egész elit, dehogy bontanák meg a csapatszellemet. Ahogy a nagyvállalkozók is sorra a kormányfő kedvenc sportágát és csapatát támogatják az adójukból. A kormányfő nemcsak jogforrás, de már jó régen ízlésforrás is.
Éppen ezért ebben is részletesebb útmutatást kérek. Orbán fb oldaláról azt megtudtam, hogy a cukrászsütemények közül a puncsminyon a helyes választás. (Kiskorúaknak Rákóczi túrős is megengedett.) Pech, hogy én a karamellest jobban szeretem, Teljesen elbizonytalanított viszont, hogy az oldalán a lángosvásárlós kép fölött még kérdőmondat szerepelt: “Fokhagymás vagy sajtos-tejfölös?” Ne már, hát csak úgy össze-vissza választgathatok? A végén még a fülkében is? Szerencsére a beszélgetést is végighallgatva kiderült, hogy a helyes döntés a fokhagymás.
Azért még el vagyunk árvulva. A bíróságok is, én is. Nekik az ítélkezéshez kellene náhány további jogelv, nekem az élet egyéb kérdéseihez. Húsleves vagy gulyásleves? Zöldborsó vagy zöldbab? Pörkölt vagy rántotthús?
Nagy hülyeség a miniszterelnökjelölti programvitát forszírozni, ha egyszer a Fidesznek nincs is választási programja. Jöjjön inkább a gusztusok viadala! Jobbsarokban a miniszterelnök a puncsminyonnal és fokhagymás lángossal, vele szemben a kákabélű Márki-Zay nyilván valami flancos nyugati étellel rontaná a magyar gyomrot.
Bár talán rá tudom beszélni, hogy a kedvemért mutasson fel egy-két karamelles minyont is. Az ellenzéknek is kell az erkölcsi iránytű.