A CNN úgy véli Orbán is belebukhat az idén a járványba

Posted by
CNN

>Ez az év végzetes lesz a világban jó pár tekintélyuralmi politikus számára – jósolja Ruth Ben-Ghiat, a New Yorki Egyetem történész professzora, aki nemrégiben könyvet jelentett meg „Erős emberek, Mussolinitól napjainkig” címmel. A szerző szerint végüket a Covid-19 okozhatja, miután választásokon mérettetik meg az olyanok teljesítménye, mint Orbán Viktor, vagy a brazil elnök.
A Fülöp-szigeteken pedig azért ér véget Duterte mozgalmas uralma, mert jog szerint nem jelöltetheti magát többet. Ugyanakkor az USÁ-ban az autokrácia felé hajló republikánusok visszaszerezhetik az ellenőrzést a Kongresszusban, miután teljesen megalapozatlanul azt hajtogatják, hogy Biden ellopta a győzelmet Trumptól.
A ragály kétélű kardot jelent a tekintélyelvű vezetők számára, akik fontosabbnak tartják személyes hatalmukat a közjónál. Orbán pl. arra használta ki a fertőzést, hogy még több jogkört vonjon magához. Két éve, a válság kirobbanásakor bevezette a rendeleti kormányzást. A koronavírus „töréstesztet” jelent mind az autoriter rendszerek, mind a jogállamok számára.