A mi kolosszusunk nem agyaglábakon áll, ennek a feje van agyagból

Posted by

Igor Sztrelkov

>[…] A háborút a Nyugat-Ukrajna kezével akarja megvívni. Feltételezik, hogy viszonylag kis
háború lesz, amit Oroszország nem tud sietve befejezni úgy, hogy Ukrajna gyorsan kapituláljon. Minden más forgatókönyv az orosz gazdaság meredek zuhanásához vezet, belső tiltakozásokhoz, mivel a krimi konszenzus /Oroszország 2014-ben foglalta el a Krím félszigetet, amikor Ukrajnában forradalmi változások zajlottak, az állami irányítás szétesett, ezért az ország képtelen volt védekezni. a ford./mára teljesen eltűnt, a gazdasági helyzet Oroszországban messze elmarad a ’14 -’15-ös évektől. A szociális feszültség a nyugdíjreform és Putyin elnöki periódusainak lenullázása után igencsak megnövekedett. Putyint valójában csak a csinovnyikok támogatják. Egy sikertelen háború megteremti az államcsíny lehetőségét.

Putyint környezetének egy része könnyedén félreteheti, azok, akik sohasem titkolták Nyugat-barát és Krím-ellenes álláspontjukat. A helyzet komoly. Nem látom, hogy valóban készülnénk a háborúra. Valójában csak propaganda-hadjárat folyik, aminek a végén Oroszország kapitulál. Ha egy korábbi Putyin lenne az elnök, aki, ha nem is volt képes jól dönteni stratégiailag, de helyes taktikai döntéseket hozott, akkor a jelenlegi helyzet létre sem jött volna. Az ukránok már jóval korábban megadták volna magukat. Csakhogy Putyin már hetven körül van. Ülve bunkerében megsavanyodott, megcsontosodott, nem képes adekvátan látni a helyzetet. Van körülötte egy munkatársi védőréteg, amelyik szűri a hozzá jutó információt, mert tudja, ha jó hírekkel eteti a gazdát, akkor milliárdos megbízások és kitüntetések jönnek tőle válaszul.

Nem teljesen világos számomra, hogyan tervezi Moszkva legyőzni az ukránokat, ha tényleg tervezi. Az ukrán hadsereg harci értéke nem annyira magas, hogy az orosz – szintén nem különösen magas harcértékű – hadsereg ne tudná szétverni. Már csak azért sem, mert az ukrán hadsereg tisztjei és tiszthelyettesei szerintem képtelenek ellenségnek tekinteni az oroszokat. Ezek az emberek komoly összecsapások során nem fogják védeni az úgynevezett hazájukat. Vagy elmenekülnek, vagy elrejtőznek. Le lehet győzni tehát az ukrán katonákat és az ország belsejébe szorítani. Mi lesz ezután?

Moszkvának nincsenek eszközei arra, hogy megtartsa és megőrizze győzelmét. A szakadár köztársaságok területe oroszbarát. Nagyon sok Ukrajnában oroszul beszélőt elrettentettek azzal, hogy ezen a nem is vegyes nyelven /az ukrán nyelvet hívja így. a ford./, inkább nyelvjáráson beszéljenek. Hogyan tovább? A szakadár köztársaságok területén kívül nagyon sok diverzáns fog tevékenykedni. Ezekkel ki veszi fel a harcot? Hol vannak a felkészített katonai adminisztrációk? Már nem lehet arra számítani, hogy az ukrán csinovnyikok gyorsan átállnak és megfelelően irányítani fogják területüket. Erre ’14 -15-ben többé-kevésbé számítani lehetett. Ma már nem.

[…] A második hullámban a harcoló csapatokat belügyi csapatoknak kell követniük. Hogy ezek a csapatok megfelelő létszámban legyenek jelen, mozgósítást kell elrendelni. Az összes oroszországi belügyi egység sem elégséges arra, hogy gyors és biztonságos ellenőrzés alá vonjuk az elfoglalt területeket. A katonai kiegészítő parancsnokságokon csönd honol. A magánhadseregek bővítenek, de ez csak arra elég, hogy a Donyec-medencét és még néhány helyet ellenőrzésünk alá vonjunk. Ha elfoglaljuk Harkovot, Kijev akkor sem adja meg magát.

Az ukrán magánhadseregek, zsoldosok folytatni fogják a harcot, amihez minden támogatást megkapnak a Nyugattól. Ellátmányt, lőszert, pénzt. Az egész Ukrajnát kell legyőzni és átformálni! Nem elég Harkov, nem elég Ogyessza! Putyin olyan helyzetben van, mint az a sakkozó, aki bármit lép, attól a helyzete rosszabb lesz. A Kreml Ukrajna teljes legyőzésére nem áll készen. Nem is tervezi. De mit tervez? Semmiképpen sem tervez lemondani a Donyec-medencéről, mert tudja: azután a Krím következik. Elismeri talán a szakadárokat, s megvédi őket. Talán eltervezték, hogy eljutnak Harkovig. Erre a meglévő csapatlétszám elégséges és a csapatok elhelyezkedése is megfelelő. Jó, hogy vannak csapataink Belaruszban, amelyek lekötik az ukrán erők egy részét. […]

Az Orosz Föderációt lényegében egy maffiacsoport uralja, amely nem azt tűzte ki célul, hogy fejlessze az országot. Célja a személyes meggazdagodás, az ország korporatív vezetése. Nem a fegyverek, lőszerek, élelmiszer mennyiségével van baj. A baj azzal van, ami ezeknek az embereknek a fejében van. Semmilyen pozitív dologra sem képesek, még akkor sem, ha akarják. Lehet, hogy öregkorára úgy döntött a bunkerlakó /Putyin. a ford./, hogy ő egy nagyformátumú politikus, aki fel kívánja emelni Oroszországot. Csakhogy ő csinált ebből az országból nyersanyagforrást! Energetikai nagyhatalmat, amit eredménynek láttat. A háborút azzal kell kezdeni, hogy biztonságot teremtünk a hátországban. Azért kellettek a Szovjetunióban a ’37-39-es tisztogatások, hogy Sztálin kiiktassa az egész lehetséges ötödik hadoszlopot. Többek közt a hadseregben. Rengeteg ember szenvedett ártatlanul, s minél lejjebb megyünk, annál többen. Sikerült Sztálinnak megsemmisítenie az ellenzéknek még a gondolatát is. Ha Hitler arra gondolt, hogy a Szovjetunió szétesik, akkor rá kellett jönnie, hogy nincs, aki belülről szétverje. Aki ezt megtehette volna, az vagy nagyon félt, vagy már nem élt.

Putyin környezetének legalább a fele az első lehetőséget megragadva elmenekül, hogy mentse a vagyonát és a Nyugaton tanuló gyermekeit. Ezt mint állambiztonsági tiszt mondom. A mi kolosszusunk nem agyaglábakon áll, ennek a feje van agyagból. Egy csapás a fejre és vége.

Ez a legnagyobb problémánk. A többi ebből következik. Ennek a szervezett bűnözői csoportnak a tagjai foglalják el a vezető állami posztokat, olyanok, akik nem rendelkeznek a megfelelő kompetenciákkal. Csapatokat állomásoztatunk Szíriában, Karabahban. Nem maradt megfelelő létszámú hadseregünk, és ezért nem állunk készen az Európával való jelentős háborúra sem, de még egy Ukrajnával szembenire sem. Csak a Donyec-medencét vagyunk képesek megvédeni, de ez is gazdasági csőddel fenyeget. Ha a háború következtében Oroszországban államcsíny történik – ami lehetséges –, és azt ugyanazok fogják vezetni, akik most Putyin környezetében vannak, akkor az Ukrajnában folyó lényegében orosz belháború – polgárháború – átcsaphat Oroszországra, annak egy része elvesztését eredményezve.

„Patrióta” ellenzéki a lehetséges háborúról az Orosz tükörben

Címkép: Grúz karikatúra Putyinról