Az amerikaiak megölték az Iszlám Állam vezérét

Posted by

Az akció éjfél éjfélkor vette kezdetét a török határ közelében fekvő Atma városánál. A Reuters szemtanúkra hivatkozó híre szerint a helyszínen helikopterek szálltak le, majd fegyverzajt és detonációkat lehetett hallani. Több városlakó is azt állította, hogy a rajtaütés során legalább tizenkét ember vesztette életét, az egyikük által a Reutersnek elküldött videofelvételen két gyerek és egy férfi élettelennek tűnő testét lehetett látni egy épület romjai között.
Egy neve elhallgatását kérő férfi a Reutersnek azt mondta, hogy a dzsihadista vezető a családjával tartózkodott Atmában. Bár az akció végeztével az amerikai helikopterek elhagyták a helyszínt, a környékén azonosítatlan felderítő repülőgépek jelentek meg és tettek köröket. A férfi elmondása szerint a rajtaütés után a helyszínre siettek a Haját Tahrír as-Sám (HTS) dzsihadista szervezet egységei is.
A Reuters megjegyzi, hogy a térségben tevékenykedő dzsihadista csoportok között szerepel az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges Hurrász ad-Dín is, amelynek vezetői között külföldiek is vannak. Az Egyesült Államok korábban jutalmat ajánlott fel a csoport vezetőinek azonosításához vezető információért.
Bár az amerikai erők évek óta mérnek dróncsapásokat a csoportra és más dzsihadistákra a térségben, a csütörtöki művelet a legnagyobb ilyen jellegű amerikai akció Szíria északnyugati részén azóta, hogy 2019. október 27-én megölték az itt bujkáló Abu Bakr al-Bagdadit, az Iszlám Állam akkori vezetőjét – mondta a Reutersnek Charles Lister, a washingtoni székhelyű Middle East Institute (MEI) nevű kutatóintézet vezető munkatársa.
Szíria északnyugati része a Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányzata ellen harcoló lázadók utolsó fellegvára az országban. Csoportjaik közül a legerősebb a Haját Tahrír as-Sám, élén a Dzsabhat Fatah es-Sámmal, amely an-Nuszra Front néven 2016-ig az al-Kaida szíriai ága volt. Atma térségében a csaknem tizenegy éve tartó szíriai polgárháború során földönfutóvá vált szíriaiak tízezrei élnek, akik rögtönzött táborokban vagy túlzsúfolt helyeken kénytelenek meghúzni magukat. (Népszava információ)

Címkép: Az épület a támadás után, ahol a terrorista főnök élt