Megnyitották a pekingi téli olimpiát

Posted by

Nem okozott csalódást a 2022-es pekingi téli olimpia itteni idő szerint péntek esti megnyitóünnepsége: a ceremónia éppen olyan monumentális volt, mint a rendezvénynek – a 2008-as nyári játékok után ismét – otthont adó Madárfészek Stadion. (Még ha ezúttal a vírushelyzetre való tekintettel ötkarikás mércével a megszokottnál egyszerűbb és rövidebb is volt valamivel a népünnepély).

Hiszen, miként ahogy azt a kínai szervezőbizottság elnöke, Caj Csi is büszkén kiemelte beszédében, hamarosan Peking lesz az első város a földkerekségen, amely elmondhatja magáról, hogy nyári és téli ötkarikás játékoknak egyaránt otthont adott már. Mint mondta, Peking egyszerre fiatal metropolisz és évezredes főváros: igazi kulturális központ, ahol a hagyomány találkozik a modernitással – céljuk pedig nem más, mint hogy újabb szép fejezetet írjanak az olimpiák históriás könyvébe. Hozzátette, a vírushelyzet óriási hatással van mindenki életére, így a játékokra is, a siker azon múlik, hogy közösen együtt betartsuk az előírásokat.

Thomas Bach NOB-elnök hozzátette, a 2022-es olimpia új korszakot nyitnak a téli sportok történetében, hiszen csak Kínában mintegy 300 millió ember hozható kapcsolatba valamilyen téli sportággal. Bach szerint a pekingi játékok roppant eredeti üzenete, amelyet a világ felé közvetít: együtt, egymással szolidaritásban csak gyorsabban haladhatunk, csak magasabbra juthatunk, és csak erősebbek lehetünk.

A látványos ünnepségen volt minden a lélegzetelállító, az egész stadiont kitöltő 3D-s animációktól kezdve a koreográfiát félelmetesen egyszerre végigcsináló táncosoktól a jégből készített gigászi öt karikáig. Természetesen nem hiányozhatott Hszi Csin-ping kínai államfő sem, akit a bevonulásakor a kötelező óriási ováció fogadott a zászlócskáit rendületlenül rázó kínai közönség részéről