A Kelet-Európába telepített amerikai csapatokról

Posted by

New York Times
>Biden elnök jóváhagyta mintegy 3000 amerikai katona Kelet-Európába telepítését, hogy megnyugtassák az Ukrajna körüli feszültségek miatt aggódó NATO-szövetségeseket. A csapatok, amelyek közül 1000 már Németországban van, a Pentagon szerint Lengyelországba és Romániába mennek. Az Egyesült Államok azt mondta, hogy nem fog csapatokat telepíteni Ukrajnába egy esetleges ottani konfliktus esetén.
Biden döntése napokkal azután született, hogy a Pentagon vezetői azt mondták, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elegendő csapatot és haditechnikai eszközt telepített Ukrajna határaihoz egy nagyszabású invázió végrehajtásához. Az új műholdfelvételek nem mutatják jelét annak, hogy Moszkva lassítaná a haderőfejlesztést.
“Fontos, hogy határozott jelzést küldjünk Putyin úrnak és a világnak, hogy a NATO számít” – mondta a Pentagon szóvivője, John Kirby újságíróknak. “Világossá tesszük, hogy készen állunk arra, hogy megvédjük NATO-szövetségeseinket, ha erre kerül a sor”.
Az Egyesült Államok és a NATO elutasította azokat az orosz követeléseket, hogy Ukrajna soha ne csatlakozzon a szövetséghez, de felajánlották, hogy nagyobb átláthatóságot biztosítanak a kelet-európai rakétatelepítésekről – írja az El País című spanyol lap.

Címkép: Orosz katonai tábor a Krímben/2022 Maxar Technologies