Whoopi Goldbergnek szerda reggeltől két hétre befogják a száját

Posted by

Washingtoni tudósítás
>CNN
>Kim Godwin, az ABC News elnöke kedd este jelentette be a Whoopi Goldberg fegyelmezéséről szóló döntést, egy nappal azután, hogy a “The View” műsorvezetője vitát váltott ki azzal, hogy a nappali talkshow-ban  kijelentette, hogy a holokauszt “nem a faji hovatartozásról szólt”. A zsidók ellen irányult emberirtás a nácik által nem faji kérdés volt, hanem fehér emberek két csoportjáról szólt – jelentette ki.
Goldberg hétfő este és kedden is bocsánatot kért (elég erőteljesen), de Godwin elmondta, hogy úgy érezte, cselekednie kell.  Egy belső feljegyzésben, amelyet az alkalmazottaknak írt, és amelyet megszereztem, és itt elolvashat, Godwin azt mondta, hogy az ilyen döntések “soha nem könnyűek, de szükségesek”. Godwin szerint fontos volt, hogy Goldbergnek “lehetősége volt arra, hogy a keddi műsorban Jonathan Greenblatt, a Rágalmazásellenes Liga (Anti-Defamation) League elnökével együtt foglalkozzon a megjegyzéseivel”. Godwin pedig azt mondta, nagyra értékeli, hogy Greenblatt elfogadta Goldberg bocsánatkérését. “De a szavak számítanak, és tisztában kell lennünk azzal, hogy a szavainknak milyen hatása van” – mondta Godwin a munkatársaknak.
Ennek érdekében Godwin kiadott egy nyilatkozatot, amelyben Goldberg megjegyzéseit “helytelennek és bántónak” nevezte. A nyilatkozatban Godwin azt mondta, hogy megkérte Goldberget, hogy “szánjon időt arra, hogy elgondolkodjon és tanuljon a megjegyzései hatásáról”. Godwin közleménye így zárult: “Az ABC News teljes szervezete szolidáris zsidó kollégáinkkal, barátainkkal, családtagjainkkal és közösségeinkkel…”.

Godwin akciója egy olyan napot koronázott meg, amely az ABC News egyik forrása szerint “szar show” volt. Bár Goldberg bocsánatkérése minden bizonnyal csillapított némi haragot, de a nap folyamán a forrásokkal folytatott beszélgetéseim szerint nem mindenkit elégített ki. Godwinra egyre nagyobb nyomás nehezedett, hogy tegyen valamilyen lépést. Ahogy az ABC News egyik forrása fogalmazott, sok alkalmazott úgy érezte, hogy “ha Whoopin kívül bárki más tette volna ezt a megjegyzést, azonnal kirúgják”.
Meghan McCain, a “The View” egykori társ-műsorvezetője írt egy cikket, amelyben azt írta, hogy “kettős mérce” van a háttérben. De nem mindenki érezte úgy, hogy ilyen intézkedés indokolt. Az ABC News egyik forrása, akivel korábban beszéltem, azt mondta, hogy Goldberg megjegyzése nem rosszindulatból származott, hogy bocsánatot kért és úgy tűnik, tanult a hibájából, és hogy mindez kulcsfontosságú annak megítélésekor, hogy elfogadjuk-e a bocsánatkérését.
A The Daily Beast munkatársai, Lachlan Cartwright és Justin Baragona pedig arról számoltak be, hogy Goldberg műsorvezetőtársai dühösek a döntés miatt. Ana Navarro, a CNN politikai kommentátora, aki rendszeresen vendégeskedik a “The View”-ban, a felfüggesztés előtt külön elmondta, hogy Goldberg kollégái “tudják, mi van a szívében”, és hogy ő “nem antiszemita”. Navarro azt mondta: “Amikor 5 nő, összetett témákról beszélget 5 perces szegmensekben, élő adásban, élő adásban, nem előre megírt forgatókönyv szerint, néha rosszul jönnek ki a dolgok. Emberek vagyunk és hibázunk. A különbség köztünk és mások között az, hogy ezt elismerjük és megpróbáljuk kijavítani. Whoopi tisztázta a dolgot, és fenntartások nélkül bocsánatot kért.”

Mások egyértelműen ugyanígy éreznek. Ha csak a Twitter-csatornámat nézem, úgy tűnik, hogy a legtöbb kommentár az ABC-t kritizálja a felfüggesztés miatt. A ProPublica munkatársa, Jesse Eisinger így fogalmazott: “Tényleg abba kell hagynunk az emberek büntetését azért, mert valami rosszul informált, ostoba, téves vagy egyszeri dolgot mondtak. Különösen, ha bocsánatot kérnek. Tartogassuk a büntetéseket az igazán aljasaknak vagy a visszaesőknek”.
“Soha nem fogsz mindenkit boldoggá tenni”
Miután a felfüggesztés megszületett, egy korábbi tévés vezető megjegyezte nekem, hogy Godwin “nagyon nehéz helyzetben” van. Egyrészt voltak munkatársai, akik feldúltak a megjegyzés miatt. Másrészt Goldberg alaposan bocsánatot kért. A volt vezető így fogalmazott: “Azt teszed, amit helyesnek tartasz. Ez a legfontosabb. Azt kell tenned, amit helyesnek gondolsz. A csatornád számára. A szervezetednek. A munkatársaidnak. A nézőidnek. És ebben a polarizált pillanatban soha nem fogsz mindenkit boldoggá tenni…”.
Greenblatt: Greenblatt: “Tanácsadói kultúrára” van szükség
Greenblatt a felfüggesztést követően megjelent a Don Lemon Tonight című műsorban, ahol őszintén beszélt a helyzetről. Greenblatt azt mondta, hogy nem tud nyilatkozni az “ABC News belső folyamatáról”, de azt elmondta, hogy reméli, Goldberg a következő két hetet “önvizsgálatra és tanulásra” használja fel.
Amikor Lemon felhozta, hogy egyesek szerint az ABC túlreagálta Goldberg felfüggesztését, Greenblatt ezt mondta: “Néha vannak olyan emberek a nyilvános helyeken, akik faji, hitbeli vagy nemi kérdésekkel kapcsolatban mondhatnak ügyetlen dolgokat. Szeretem azt a kifejezést, amit Nick Cannon barátom használ: Tanácsadói kultúrára van szükségünk. Nem kellene kirúgni Whoopit, mert hibázott”. Greenblatt hozzátette: “Hallottam, hogy Whoopi azt mondta, hogy elkötelezett a dolgok kijavítása mellett. Elfogadom ezt a bocsánatkérést azzal az őszinteséggel, amivel előadta…”.