Nem kell Putyin gondolataiban olvasni, szavai önmagukért beszélnek

Posted by

Nathan Hodge
>CNN
>Moszkva
>Miközben az Ukrajnával kapcsolatos háborúról folynak a víták , és az elmúlt héten az inváziótól való félelem a tetőfokára hágott, a világ egyik vezetője határozottan kívül maradt: Vlagyimir Putyin orosz elnök. Nem, Putyin nem nyaralt. A Kreml vezetője teljes munkaidőben dolgozott, de alig nyilatkozott nyilvánosan a teljes forrpontra jutott nemzetközi válságról.
Múlt szerdán az Egyesült Államok és a NATO írásban válaszolt az orosz biztonsági követelésekre, felajánlva Moszkvának azt, amit Antony Blinken amerikai külügyminiszter diplomáciai kitérőnek nevezett a háború felé vezető veszélyes eszkalációs útról.
És a többi néma csönd. Csütörtökön Putyin a nap folyamán ünnepélyes, nyilvános látogatást tett a Piszkarjovszkói temetőben Leningrád ostromának (Szentpétervár szovjet korabeli neve volt) megszüntére emlékezve az  évforduló alkalmából, és virágot helyezett el a közös sírnál, ahol fivére, Viktor földi maradványai is nyugszanak, aki csecsemőként halt meg a blokád alatt.
Putyin pénteken nemzetbiztonsági tanácskozáson elnökölt. De a Kreml ismét csak egy semmitmondó közleményt adott ki adott, és egy rövid részletet tett közzé arról, hogy Putyin egy új külpolitikai dokumentumot vitatott meg.

Címkép: Az ukrán hadsereg egyik tagja lemászik egy megfigyelő posztról a frontvonal védelmi állásban 2022. január 27-én, csütörtökön az ukrajnai Scsirkojnij közelében. Timothy Fadek/Redux fotója.