Sztrájk van

Posted by
Hargitai Miklós
>Kíváncsiságból megnéztem egykori iskolám (életem első munkahelye) Facebook-oldalán, hogyan viszonyulnak a mai sztrájkhoz. A munkabeszüntetésről egy szó sincs rajta, viszont a sajnálkozásukat fejezik ki, hogy a kazán meghibásodása miatt hetek óta hidegek a tantermek. Remélem, azért sztrájkolnak (sajnos nem derült ki az oldalról), szívből drukkolok nekik.
A kép mindenesetre sokat tisztul ezzel a pedagógus-sztrájkkal. Az az igazság, hogy a közoktatás is piac – még ha az állam és néhány egyház dominálja is -, és most elég pontos információkat kaptunk a kínálat egyik legfontosabb eleméről. Olyan iskolába, ahol ma nem sztrájkolnak, teljesen fölösleges beíratni a gyerekedet – ha csak nem az a cél, hogy gyáva, megalkuvó, opportunista emberek gyáva, megalkuvó, opportunista felnőttet neveljenek belőle.
Aki ma pedagógusként sztrájkol, tiszteletet érdemel, mert elsősorban nem magáért teszi, hanem a te gyerekedért – hiszen minden jónak, ami az oktatásban történik, a gyerek az első számú haszonélvezője (és minden rossznak az elsődleges kárvallottja).
Aki gyávaságból nem mer kiállni a gyerekedért, arra miért bíznád rá a gyereked nevelését?
Címkép: : Népszava/Erdős Dénes