A “betérés” és az első lépés (Kornai utolsó interjúja)

Posted by

 Farkas Zoltán

>Kornai János Elhunyt, 2021. október 18. (93 évesen) · Budapest ; Állampolgársága, magyar ; Gyermekei, Kornai András ; Foglalkozása. közgazdász; egyetemi oktató
>Kornai János utolsó interjújára és benne a sajátos “betérés” kifejezésre Gadó Gábor is felfigyelt. Reagált rá a héten megjelent ÉS-ben. Íme az elemzés teljes utolsó bekezdése:
Élete utolsó hónapjaiban Kornai János egy, a HVG-nek adott interjúban a következőket mondta Farkas Zoltánnak: „Magyarország sohasem volt tartósan demokrácia, mint mondjuk az Amerikai Egyesült Államok vagy Nagy-Britannia. Ezért nem is beszélhetünk [a demokráciához való] visszatérésről. Legfeljebb betérésről. Logikusan gondolkozva, szigorú racionalitás alapján azt kell feltételeznem, nincs remény arra, hogy Magyarország a közeli jövőben demokrácia lesz. De saját lelkem mechanizmusába beépült, hogy a reményt sohasem szabad feladni.” (Lásd Kornai János: Magyarország sosem volt tartósan demokrácia. HVG, 2021. március 24.) Az ellenzéki összefogás áprilisi választási győzelme csak az első lépés lesz egy polgári demokrácia megteremtéséhez. Az Országgyűlés új szabályokat fogad majd el, és törvényi, valamint személyi biztosítékokat alakít ki a „fékek és ellensúlyok” jövőbeli működéséhez. Harminckét éve a rendszerváltozáskor azt hittük, a kommunista rezsim összeomlásával a szabadsághoz való jogot is elnyertük, nincs más dolgunk, mint hogy éljünk a kínálkozó lehetőségekkel. Mára kiderült, valódi változást csak a civilizációs viselkedési normák fokozatos átalakulása hozhat, évekig is eltarthat, amíg megtanuljuk, hogy szégyellni kell a magunk ellen elkövetett kisszerű csalásokat.