Jó lenne észnél lenni (ha még van)

Posted by

>Tegnap este jelent meg a Reuters exkluzív híre (amiről tehát senki más nem is hallhatott!), miszerint három (!) washingtoni (kormány?)tisztviselő („U.S. officials”) neve elhallgatását kérve (!) bizalmasan közölte a hírügynökséggel, hogy az orosz hadsereg vértartalékot és sebesültek ellátásához szükséges orvosi eszközöket szállít az ukrán határhoz, ami megerősíti Joe Biden elnök és Antony Blinken amerikai külügyminiszter előrejelzését, miszerint Oroszország „nagyon rövid időn belül” támadást indíthat Ukrajna ellen (ld.: https://reut.rs/3obcyGS).

Most figyeljük meg jól ezt a hírt! Úgy van megcsinálva, hogy senki se tudhassa ellenőrizni, hogy léteznek-e egyáltalán azok a „tisztviselők” (elég életszerűtlen, hogy egyszerre hárman is kifecsegjenek olyasmit, amit nem lenne szabad), nemhogy azt, hogy amiről szól, az igaz-e, de mégis elég nagy felhívó ereje van ahhoz, hogy az amerikaiak ezzel is olyan irányba befolyásolják a többi NATO-tagállam döntéshozóit, hogy ne csak úgy ímmel-ámmal készülődjenek arra, hogy itt háború is lehet, hanem vegyék ezt most komolyabban.
Erről most egy másik hátborzongató történet jutott eszembe. G.W. Bush 2002 őszén felhatalmazást kapott a Kongresszustól az Egyesült Államok katonai akciójára Irak ellen, hogy döntsék meg Szaddam Husszein rezsimjét, és rendezzenek ott be egy modern demokráciát. Ahogy azt az amerikaiak elképzelték!
Elkezdtek hát ehhez szövetségeseket szerezni a NATO-tagállamok közt. Azok azonban nem érezték úgy, hogy ez nekik is annyira sürgős lenne, mint Amerikának, tehát a washingtoni fő motiváció az lett, és azt nyomatták ezerrel, hogy Szaddam maga a Sátán, akinek félelmetes tömegpusztító fegyverei vannak, és azokkal képes lenne az egész világot elpusztítani.

Londonban Tony Blair volt akkor a miniszterelnök, és nagyon vonakodott egy ilyen esztelen kalandba belevinni az angolokat is. És akkor elkezdték neki szállítani az amerikai titkosszolgálati jelentéseket, hogy Irakba belopózott hírszerzők saját szemükkel látták ezeket a fegyvereket hatalmas mennyiségben. Szemléletesen le volt írva, hogy a mérges gázokat egymással összekapcsolt üvegtartályokban tárolják, amelyeket titkos pincékben őriznek, meg ilyesmik. Erre aztán Blair is úgy látta, hogy ez több kettőnél, és belement abba, hogy 26.000 brit katona is vegyen részt a 2003 márciusában megindított háborúban.
Aztán mikor 2016-ban megjelent a hadbalépés körülményeiről szóló brit vizsgálat eredménye, a 6400 oldalas Chilcot-jelentés (https://bit.ly/3g9eiM8), abból Tony Blair is megtudhatta, hogy az amerikaiak „dokumentációjának” egy része mocsok átverés volt: mérges gázokat sehol a világon nem is tárolnak üvegtartályokban, a „hírszerzők” ilyeneket nem is Irakban láttak, hanem egy akkor nagyon menő akciófilmben (A szikla – The Rock, 1996: https://bit.ly/35sC03T). (Tudom, hogy hihetetlenül hangzik, aki nem hinné, megnézheti a jelentés 4.3 alfejezetében a 312–313. és 383. oldalon.) Tömegpusztító fegyverraktárakat pedig sehol se találtak Irakban a megszálló csapatok.   
Ezért kellett 169 brit katonának meghalni. Szaddam Husszeint ugyan megbuktatták, majd meg is ölték, de demokrácia akkor se lett, hanem lett egy kezelhetetlenül katasztrofális zűrzavar, amit mindmáig nem sikerült elrendezni.Tömegpusztító fegyvereknek pedig sehol nyomát se találták Irakban a megszálló csapatok. Csak kőolajat.
Azért nem túl megnyugtató dolog, ha egy olyan katonai szövetségben, mint a NATO, a legnagyobbik tagállam csuklás nélkül átverheti a saját szövetségeseit mindenféle hazugságokkal, csakis a maga érdekeit nézve.

Címkép: Jelenet a Szikla című filmből
Az Új Hét írása