Hiszem, megtörténik majd a csoda – Márki-Zay londoni magyarok közt

Posted by

Az ÚJNÉPSZABADSÁG TUDÓSÍTÁSA
>Londonban találkozott Márki-Zay Péter az Angliában élő magyarokkal. Találós kérdéssel kezdte: mit gondol a hallgatóság, hogy a közmédia hányszor tudósított arról a népszavazásról, amelyet az ellenzék rendezett Magyarország következő miniszterelnökéről? Amelyen a választók körülbelül 13-15 százaléka vett részt? Majd megadta a választ: egyszer sem. Hét gyerek édesapja és azt szeretné, ha ezek a gyerekek megtalálnák a jövőjüket a hazájukban. A jövőjüket egy országban, amely az Európai Unió második legszegényebb állama. Ahol a lakosság 74 százaléka az európai szegénységi küszöb alatt él, és csak azért ez a második legszegényebb ország, mert vannak Mészáros Lőrincek, akik felhúzzák az átlagot.
Elmondta, hogy korábban Fidesz-szavazó volt.  A rendszerváltás óta szerinte a legjobb kormány 1998 és 2002 között Orbán Viktoré volt. A legrosszabb a mostani Orbán-kormány. Hogy lehetséges ez? Úgy, hogy nincs kontroll. Itt a miniszterelnök megmondja, hogy mikor jut el a járvány a csúcsra. Itt a miniszterelnök azt mondja, hogy Ausztria a laboratórium. De ott minden erővel támogatják a járvány lekűzdése érdekében az önkormányzatokat, itt nálunk megszorítják, ellehetetlenítik őket.
Sokan mondják, ellenzékiek, hogy “legyőzzük Orbánt!” Ez nem hiteles. Aki a földön fekszik, akit kopaszak rugdalnak, az ne kiabálja nagy hangon, hogy győz a kopaszok felett. De azt mondhatja, hogy van remény. Most 20 százalékról 40 százalékra nőtt ennek az esélye, de még nem 50 vagy 51 százalék.
Már van 13 ezer önkéntes szavazatszámláló. Van hit. Van remény. S ha van remény, akkor van esély. “Hiszem, hogy megtörténik a csoda”. Hódmezővásárhelyen is így volt. Óriásplakátokkal, a helyi lappal kampányoltak ellene az ország egyik legbefolyásosabb politikusa mellett. Senki sem mondta, hogy győzhet. Csak azt, hogy van remény. 57 százalékkal lett polgármester. A következő választáson még erősebb volt a nyomás. De volt hit, mindenki megtette azt, amit megtehet. És újra 57 százalékkal győzött…
Most országosan is csak azt mondhatja az,  aki változást akar, hogy “hiszem, megtörténik majd a csoda”. Mindenki tehet valamit. Van, aki aktivista, van, aki anyagilag támogatja a kampányt, van aki meggyőzi a nagymamáját. Itt Londonban is csak azt tudja mondani, hogy abból a gödörből, amelyben az ország van nem jobbra vagy balra vezet kiút. Csakis fölfelé.