A Reuters reggeli összefoglalója

Posted by

 Az Egyesült Államok megkereste Magyarországot az amerikai  csapatok ideiglenes állomásoztatásának ügyében- közölte Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Facebook-oldalán pénteken közvetített sajtótájékoztatón. A magyar honvédelmi tárca erről tárgyalásokat folytat – tette hozzá anélkül, hogy további részleteket elárult volna.
Pénteken Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt. Közölte:
Magyarország arra törekszik, hogy növelje az Oroszországtól kapott gázmennyiség növelését az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon. Orbán Vlagyimir Putyin elnökkel folytat a jövő héten megbeszélést. Magyarország, az Európai Unió és a NATO tagja, augusztusban új hosszú távú gázszállítási megállapodást kötött az orosz Gazprommal. A látogatásra akkor kerül sor, amikor Moszkva és a Nyugat feszült szembenállásba került Ukrajnában, miközben az orosz erők  felvonulnak az ország keleti határán, miközben a NATO megerősíti jelenlétét  Európában. Orbán, aki várhatóan szoros küzdelemnek néz majd elébe az április 3-án esedékes választásokon, elutasította az egységes ellenzék követelését, hogy mondja le keddre tervezett moszkvai látogatását. „Szeretném növelni a szállított gáz mennyiségét a szerződésben foglaltak szerint. …az orosz-magyar gázmegállapodásban megállapított szintről – mondta Orbán a közszolgálati rádióban. Az októberben életbe lépett, 15 évre szóló megállapodás szerint Oroszország évente 5,5 milliárd tonna földgázt szállít Magyarországra a szomszédos Ukrajnát elkerülve, és opciót biztosít a vásárolt mennyiségek módosítására 10 évet követően. Szijjártó Péter külügyminiszter később egy tájékoztatót követően elmondta, hogy pénteken azt javasolta Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettesnek. hogy 1 milliárd köbméterrel növeljék az éves orosz gázmennyiség Szerbián keresztül történő szállítását. Orbán Viktor erről tárgyalni fog  Putyin elnökkel kedden. Magyarország gáztartalékai 43 százalékban feltöltöttek voltak a január 15-i adatok alapján az Energetikai Hivatal adatai alapján. Ez a várható további importtal együtt fedezné Magyarország fennmaradó téli gázszükségletének 90%-át.
Orbán Viktor elmondta, hogy az európai biztonságról is tárgyalni fog Putyinnal, hozzátéve, hogy Magyarország érdekelt az ukrajnai konfliktus békés megoldásában.  „Természetesen Magyarország a NATO és az EU tagja, ezért  minden ilyen találkozó előtt konzultálok és egyeztetek a nyugati szövetségeseinkkel” – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy további tárgyalásokat fog folytatni nyugati vezetőkkel a következő napokban.
A magyar kormánypárt, a Fidesz két százalékpontos előnyre tett szert az ellenzéki szövetséggel szemben a a Republikon Intézet januári felmérése szerint, amelyet a közvélemény-kutató intézet a Népszava című napilapban pénteken tett közzé. A 2010-es földcsuszamlásszerű hatalomátvétel óta először fordult elő, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek az ellenzéki pártok összefogásával kell szembenéznie az április 3-i parlamenti választásokon. Az ellenzéki szövetséghez tartozik a Demokratikus Koalíció, a szocialisták, a liberálisok és a korábbi szélsőjobboldali jelenleg pedig jobbközép Jobbik.
A felmérés szerint a hat egyesült ellenzéki párt támogatottsága 34%-os, a régóta hivatalban lévő nacionalista miniszterelnök, Orbán Viktor Fideszének 36%-a van. A friss felmérés szerint a kormánypárt erősödött, mivel a Republikon decemberi felmérése még az ellenzék három százalékpontos előnyét mutatta. A Republikon szerint a két szélsőséges párt, a Kétfarkú Kutya Párt  és a szélsőjobboldali Mi Hazánk a parlamentbe jutáshoz szükséges 5%-os bejutási küszöb alatt volt. A Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága 3%-os, míg a Mi Hazank támogatottsága 2%.