Speciális jószág a közszolgálati sportcsatorna

Posted by

 Kinyó Norbert

>Én azért vitába szállnék azzal, hogy kell-e közszolgálati sportcsatorna. Pontosabban azzal, hogy milyenre lenne szükség. A magyarországi politikai akarat teljesen rátelepedett a sportra és ennek úgy tűnik több a negatív hozadéka, mint a pozitív. Miközben eredetileg a TAO arra lett volna hivatott, hogy az utánpótlássportot támogassa, addig valójában a kiemelt “látványsportok” lettek a fő kedvezményezettek.
De nézzük, mi a helyzet a médiában. A sporttelevíziózás az egész világon üzlet és még inkább az lesz. Ráadásul a néző, szurkoló fizet is az általa látni kívánt tartalomért.

Speciális jószág a közszolgálatinak nevezett sportcsatorna. Először is meg kellene határozni mi számít a közszolgálatiság körébe. A mai M4 Sporton látható az államilag több körben is támogatott labdarúgó NB I, vagy a Forma-1, ami kőkemény üzlet. Ezeknek nincs helye a közszolgálati sportcsatornán, sőt hazai rendezés ide, vagy oda még a férfi kézilabda Európa-bajnokságnak sem kell az M4 Sporton lennie.
A nagyon színes magyar sporttévés piacon van két-két csatornája a Digisportnak, az Eurosportnak, a Sport TV-nek és a Spíler TV-nek is, valamint ott van még az Aréna 4. Ez összesen 9 csatorna!
Ha lenne egy profiltiszításon átesett M4 Sport, akkor ott a közszolgálati tartalom lehetne az olimpia magyar vonatkozású versenyei, a szabadidősport, ami most alig kap helyet a képernyőn. Nem beszélve az utánpótlás és amatőr versenyekről.

Így szétválasztva már lenne értelme egy jó közszolgálati sportcsatornának.

Címkép: Balaton átuszás