Meglep az élénk vita az M4-ről

Posted by

Polyák Gábor
>Nem volt szándékos, hogy az m4-et tegyem a célkeresztbe, de meglep, hogy milyen élénk a vita róla. Két dolgot biztosan nem akarok mondani, az egyik az, hogy a sport nem a kultúra része, a másik az, hogy én vagy egy politikus mondja meg, hogy milyen csatornákra van szüksége a közszolgálati médiának. Ez egy olyan szakmai kérdés, amiről szakmai és nyilvános vitát kell folytatni.
Az m4 pont nem így jött létre, hanem egyszercsak. Egy olyan helyzuetben, amikor rengeteg kiváló sportcsatorna volt, akik nagyon jó kapcsolatokat alakítottak ki különböző sportágak szövetségeivel. Volt elérhető kézilabda, vízilabda, nagyjából minden. Az olimpia meg a nagy világesemények pedig amúgy is a köztévén voltak, kivéve, amikor az RTL-en, de azt pont ugyannyi ember éri el.
A nagy sportesemények beszerzésének rendszere a közmédiának kedvez, és ez így jól is van. De hogy a BL és a Forma-1 nem közszolgálati műsorszám, abban teljesen biztos vagyok. A Forma-1 csak azért kerülhetett a közmédiára, mert az MTVA rálicitált az RTL-re, aki viszont pont annyit hajlandó fizetni, amennyi még nyereséget hoz, tehát a közmédia eleve veszteséget vállalt be vele.
A magyar focibajnokságra az MTVA 2016 és 2021 között 19 milliárdért szerződött, ez feltehetően burkolt sportfinanszírozás, nem pedig valós érték. Messze többet költünk közpénzből focira, mint a gyerekműsorokra.
És a német meg az angol közmédiának nincs sportcsatornája (az olasznak van).