Az ellenzék sajtópolitikai kabinetvezetője: Ne legyen sportcsatornája a közmédiának

Posted by

Mohos Máté

>Polyák Gábor, az ellenzék sajtópolitikai kabinetvezetője szerint nem kellene sportcsatornát működtetnie a közmédiának, és a KESMA-nak sincs szüksége közpénzre. Arról is beszélt: kétharmados győzelem nélkül nem lehetne a közmédia évi költségvetését 96 milliárd forint alá vinni. Teljessé vált az ellenzéki összefogás szakpolitikai kabinetvezetőinek listája. Az ezen szereplő civilek és politikusok irányították a kormányváltásra készülők szakpolitikai programjainak kidolgozását. A sajtóval és a médiával kapcsolatos ügyeket Polyák Gáborra, a Mérték Médiaelemző Központ vezetőjére, és az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének egyetemi docensére bízták. Megkérdeztük Polyákot, hogy mire számíthat a média egy esetleges ellenzéki győzelem után.

Polyák hangsúlyozta, most csak nagy vonalakban beszél az ellenzék szakpolitikai programjáról, azt részleteiben később fogják bemutatni. Ő részt vett a program összeállításában, a választásokig pedig szakpolitikai kérdésekben fog megnyilvánulni, illetve az ellenzéki összefogáshoz beérkező sajtómegkeresésekkel fog foglalkozni.
Előzetesképpen azt mondta el: Az egyik legfontosabb kérdés az, hogy mennyire nehéz ma független újságíróként információhoz jutni. Szerinte ez alapjaiban fog változni attól, hogy új politikai kultúrát hoz az új kormány, és „tisztelni fogják az újságírókat és a közönséget. Ezt jogi garanciákkal is alá szeretnénk támasztani. (…) Azon dolgozunk, hogy a folyamatos információmegtagadást ne lehessen következmények nélkül csinálni.” És hogy mik lesznek ezek a jogi garanciák? Polyák elmondta: ez attól is függ, hogy sikerül-e az ellenzéknek kétharmadot szereznie. Ha ugyanis ez nem jön össze, akkor alkalmazkodniuk kell ahhoz, amit a Fidesz-KDNP-kormány az alaptörvényben is rögzített a médiával kapcsolatban: például, hogy a közmédia éves költségvetése nem mehet 96 milliárd forint alá.

A KESMA-val kapcsolatban azt mondta: megszüntetnék a hatalmas médiabirodalom fenntartását közpénzből, állami hirdetések útján. Polyák óvatosan fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy meglesz az ellenzéknek a hétharmada, de a KESMA (Közép-Európai Sajtó- és Média Alapítvány) felszámolása még ez esetben sem lenne egyszerű feladat. Szerinte két dolgot lehet tenni: egyrészt az oda  áramló közpénzt megszüntetni, másrészt a rendelkezésre álló versenyjogi eszközökkel folyamatosan számonkérni a kormány által nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánított médiaóriást.

A közmédiával kapcsolatban azt mondta: fenntarthatatlan, hogy idén 130 milliárdot kap. „Ne is arról beszéljünk, hogy elképesztően hihetetlen minőséget produkál a közmédia. Inkább beszéljünk arról, hogy rengeteg pénz mire kell. Erről nincsenek kalkulációk, nincsenek nyilvános dokumentumok.” Meggyőződése például, hogy nincs szüksége sportcsatornára egy közszolgálati médiának.
Szerinte biztosan kevesebbet kell áldoznia a közmédiára, mint most. Kiemelte a médiahatóság problémáját: elmondta, az NMHH elképesztő összegekről dönt, ezek felett egyetlen ember, a „Fidesz-hívő” Koltay András gyakorol hatalmat. Ezt a szervezetet is megreformálnák. Ha összejön a kétharmad, akkor „nagyon kreatív megoldásokkal”, ha viszont nem lesz minősített többség, akkor marad a Médiatanács, de szembesítik őket a jogsértésékkel. Egy „sajtószabadság-biztoshoz hasonló intézményt” hoznának létre, a pozíciót betöltő biztos pedig beadványokkal kényszeríteni a Médiatanácsot a törvények betartására.

RTL.hu