Oroszország a NATO visszavonulását akarja elérni Kelet-Európából

Posted by

A Békekör jelenti Moszkvából
> A téboly jelei mutatkoznak Washingtonon amiatt, hogy nem tudja egységben tartani a NATO-t. A Biden adminisztráció arra számított, hogy Oroszország lerohanja Ukrajnát, a bomladozó nyugati szövetséget pedig rendbe szedheti a „keleti agresszorral” szemben. De Amerika elszámította magát, mert Oroszország nem Ukrajna megszállásával akar érvényt szerezni biztonságának, hanem a NATO visszavonulásával Kelet-Európából – összegezte a történteket a Magyar Békekör tudósítója szerdán.

A politikai téboly a Fehér Házat is hatalmába kerítette. Biden elnök minden idők legkeményebb szankcióit helyezte kilátásba Oroszország, és személyesen Putyin elnök ellen, ha mégis rászánná magát arra, amit Washington a legjobban szeretne: Ukrajna elözönlésére. Moszkva pedig higgadtan úgy reagált, hogy továbbra sem áll szándékában megszállni szomszédját. A Kreml szóvivője mellesleg azt is tudatta, hogy az amerikai kormány és kongresszus célt tévesztene a Putyin elleni szankcióval, hiszen az orosz törvény tiltja, hogy állami vezetők vagyont tartsanak idegenben.  Egy ilyen lépés csak arra volna jó, hogy megszakítsák a diplomáciai kapcsolatot Amerikával – mondta. Moszkva azt is tudatta, hogy az európai országok nem kapnának többé gázt, olajt és fémeket, ha kikapcsolnák Oroszországot a SWIFT nemzetközi pénzügyi transzfer-rendszerből, és megkísérelnék padlóra fektetni az oroszországi bankokat.

A legnagyobb amerikai trösztök is figyelmeztették Washingtont a szankciópolitika bumeráng hatására. Jake Colvin, a Chevront, a General Electricet, és más amerikai nagyvállalatokat tömörítő nemzeti külkereskedelmi tanács elnöke óvatosságra intette a Fehér Házat és a törvényhozást, mert – mint a Reutersnek mondta – oroszországi érdekeltségeiket elkobozhatják, ha nem tesznek eleget vállalt kötelezettségeiknek. Az amerikai energetikai cégek, jól felfogott üzleti érdekből csillapítani igyekeznek a kormánykörökön eluralkodó indulatokat.  Az olajtársaságok évekig érezték a Krím Oroszországhoz történt visszacsatolása miatt hozott amerikai szankciók utóhatásait. Az American Petroleum Institute szóvivője szerint  “A szankcióknak a lehető legcélzottabbnak kell lenniük, hogy korlátozzák az egyesült államokbeli vállalatok versenyképességét érő esetleges károkat” – idézte szavait a Reuters.

Az USA oroszellenes lépéseinek megnyilvánulásaként kedden újabb fegyverszállítmány érkezett Kijevbe. Washington Fehéroroszországgal szemben is kemény fellépést helyezett kilátásba arra az esetre, ha Ukrajnát Belarusz felől érné támadás. Az erőviszonyok megváltoztatására irányuló amerikai és NATO törekvések közepette az orosz hadvezetés átfogó flottagyakorlatot rendelt el a világ óceánjain és az Oroszországgal határos tengereken. A januárban és februárban tartott gyakorlatokat Nyikolaj Jevmenov admirális vezérli. Moszkvában közben várják a washingtoni írásos választ arról, hogy szavatolni akarja-e Amerika Oroszország biztonságát, és nemzetközi szerződést kötni róla. Előre tudatták, akármilyen választ kapjanak is, bizalmasan fogják kezelni, ha Washington erre kéri őket, de a válasz lényegét nem fogják titokban tartani, hanem a nyilvánosságra hozzák, úgy ahogyan tették az Egyesült Államoknak december 15-én átadott orosz szerződéstervezettel is.
Egyenesen és világosan beszélünk. Biztosítani akarjuk Oroszország nemzeti érdekeit, és készen állunk arra, hogy az oszthatatlan biztonság elve alapján tiszteletben tartsuk mások biztonsághoz fűződő jogos érdekeit – mondta Alekszandr Grusko külügyminiszter-helyettes.
Gyorshír!
Az Egyesült Államok írásban válaszolt Oroszország biztonsági garanciákra vonatkozó szerződés-javaslatára. A választ John Sullivan, az USA moszkvai nagykövete továbbította az orosz külügyminisztériumba szerdán este. Az Egyesült Államok nem mond le a NATO keleti bővítéséről, de kész tárgyalni Oroszországgal más kérdésekről – közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter az Oroszországnak írásban adott washingtoni válasz lényegét. „Nem tettünk engedményt az oroszoknak, nem adjuk fel olyan alapelveinket, mint a NATO nyitott kapu politikája, és jelenléte Kelet-Európában” – jelentette ki az amerikai diplomácia vezetője washingtoni tájékoztatóján. Ugyanakkor azt mondta, hogy az orosz biztonsági garanciákra adott írásos válaszukban „komoly ajánlatokat” tettek más olyan témák megvitatására, amelyek borzolják az orosz kedélyeket. Blinken nem közölte, melyek volnának azok a “más témák”, amelyekkel szavatolnák Oroszország biztonságát, és eleget tennének Moszkva követelésének.
Oroszország még nem reagált a szerdán este átvett amerikai válaszban foglaltakra.