A gátlástalanság szobra

Posted by

Gellért András

FRISS HÍR + 1 korábbi írás. “Hatalmas, 4,5 milliárd forintos kormányzati támogatásból forgathat Petőfi-filmet Rákay Philip
A fideszes vállalkozó és megmondóember forgatókönyvet ír és producerkedik. A 4,5 milliárdos támogatás valószínűleg rekord, az akkor még Andy Vajna által vezetett Filmalaptől a Kincsem kétmilliárd forintos, Enyedi Ildikó Feleségem története című filmje egymilliárd forintos támogatást kapott.”
A GÁTLÁSTALANSÁG SZOBRA (2018)
>Az egykori Berkó villa előtt már alig volt hely. Legalább harminc felsőkategóriás autó foglalta el az impozáns épület előtti, valódi gránittal borított területet. Aznap délután Anker Domokos Bochetti-díjas mester legújabb alkotásait mutatták be, egyelőre szigorúan zárt körben.
A tárlatról csupán azt lehetett tudni, a szobrok megrendelésre készültek. Anker Domokos, a Kisfaludy Művészeti Egyetem rektora, mindenféle polgári és tiszti tagozatú rendjelek tulajdonosa maradéktalanul eleget tett a rendelői óhajoknak. Veleszületett tehetsége ugyanis sajátos, nem művészeti
területen is felszikrázott: páratlan ruganyossággal tudott alkalmazkodni is.
Minden rendszerben voltak pártfogói. Alakjai a jelenlegi művészi periódusában erőteljesek, szinte zajosan hirdetik a siker kultuszát. Nála hiába kerestek volna kőtömbön ülő, a fejét a kezére támasztó, görbe hátú gondolkodót, vagy gyermeket szoptató asszonyt, mert ilyeneket sosem álmodott kőbe.
Az elismert művész-tanár alkotásai átlagosan hat-nyolc méter magasak voltak, de olykor elérték a tíz-tizenkét métert is, súlyuk értelemszerűen a több tonnát. Anker kései kritikusai, a mai művészettörténészek úgy értékelik, Anker márványba faragott emlékei a mindenen átgázoló, gátlástalan, a siker és pénz bűvöletében élő embertípus modelljei. Mosolytalanok,
cinikusak, és a szobrász legfőbb bírálói szerint kifejezetten kegyetlenek. Mint írják, „a kiválasztottság kőbe dermesztett figurái”.
Két leghíresebb alkotása az Alku, valamint az Enyém. Az Alku címet viselő kompozíció két összefonódó férfikezet ábrázol. Ennek sajnos nyoma veszett, csupán egy rosszul exponált, életlen, fekete-fehér fotót találtak róla a köztéri szobrok képes archívumában. A másik, ikonszerű márványszobor, melynek a címe: Enyém, egy jóképű, diadalittas férfi, akihez gyönyörű nőalak simul. Magassága 12 méter. Anker ezért a műért kapta meg a legnagyobb művészeti elismerést, az Erényi-díjat.
Anker Domokos hagyatéka torzónak tekinthető. A nagy földrengés következtében a legtöbb alkotása megsemmisült. Később, az ország újjáépítésekor az összetört és még felhasználható kő- és márványdarabokat beépítették, újrahasznosították. Az utókor méltatlanul bánt a művésszel.
Mondhatni teljességgel elfelejtették, és vele együtt a kort is, amelyben tehetsége kibontakozhatott. Az Enyém az egyetlen megmaradt szobra, amely mintegy mementóként megtekinthető a város szélén látogatható szoborparkban.
Befalazott csőgörény – részlet (2018)