Lépni kell, nem tárgyalni

Posted by
Szűcs Gábor Róbert
>Az orosz narratíva szerint “a nyugati hatalmak még a rendszerváltás idején ígéretet tettek arra, hogy a kelet-európai szovjet csapatkivonás és a német egység elfogadása után a NATO nem fog keletre terjeszkedni, a Varsói Szövetség volt tagállamai semleges ütközőzónát képeznek.”
Az utóbbi napokban utánanéztem, átolvastam Genf, Reykjavik, Málta dokumentumait. Ilyen, sőt, még erre hasonlító megállapítást sem találtam. Informálisan sem. . Annál többet arról, hogy ez orosz blöff. Abban időpontban ugyanis, amikorra ezt teszik, még létezett Szovjetunió, később már megváltozott a határ Belarusz-Ukrajna lett a hosszú határvonal.
Putyin blöfföl.
Ideje a komoly szankcióknak: Oroszország WTO-tagságának felfüggesztése, teljes közlekedési bojkott: az orosz hajók nyugati kikötőkben történő kikötésének tilalma, az Aeroflot gépeinek leszállásának megtiltása, az orosz diplomaták tömeges persona non garatanak nyilvánítása, a NATO-tagállamok területén tartózkodó orosz állampolgárok tartózkodási engedélynek felfüggesztése/megvonása, minden kétoldaló politikai és üzleti megbeszélés, sport-és kulturális rendezvény lemondása/elhalasztása stb. Az orosz bankoknak és a Lukoilnak 24 órán belül távoznia kell Magyaroroszágról. Lépéseket kell tenni a Paks II felmondásának érdekében. Javasolni kell az EU Bizottságnak, hogy vezessen be 100-150 %-os büntetővámot az orosz termékekre, erről notifikálja a WTO-t. Export tilalom minden, Oroszországba irányuló vegyi,-mezőgazdasági és élelmiszertipari termékere.
Alternatív gázbeszerzés, az Adria kőolajvezeték működtetése (arab v. más kóolaj).
A keleti határok megerősítése, taktikai nukleáris fegyverekkel is.,
Másképp nem megy. A tárgyalás értelmetlen. 1. Nincs miről 2. Úgysem tartják be.
Lehet szörnyűlködni. Nem mi kezdtük.
A szerző a Budapesti Gazdasági Egyetem-KKK nyugalmazott  főiskolai docense

Diplomataként Belgrádban, Koppenhágában, Stockholmban, Ljubljanában szolgált. Hat idegen nyelven beszél.

Címkép: Orosz hajó Hamburg kikötőjében