Hogy növekedett a szomszédunk?

Posted by

Kabai Domokos Lajos

>KÖZKÍVÁNATRA UKRAJNÁRÓL — Miután a mongol tatárok kifosztották az orosz államiság bölcsőjét, a Kijevi Ruszt, amely a kereszténység tömeges felvételének helye is volt, a Lengyel-litván Unió, az Oszmán Birodalom, a Krími Tatár Kánság, az Osztrák-Magyar Birodalom, a Magyar Királyság, az Orosz Birodalom küzdött egy-egy részéért. Kelet-Galíciát is Vörösoroszországnak nevezték.
A lengyelek, a litvánok, a krími tatárok ellen harcoló Bogdán Hmelnyickij 1649-ben, a kozákok, vagyis a mindenféle szlávokból, leginkább szökött orosz jobbágyokból álló serege élén kikiáltotta az Ukrán (vagyis az Oroszország szélén, у края, lévő) Fejedelemséget, de azt már 1654-ben csatlakoztatta is Moszkvához, mert nagyobb veszélyt látott a lengyelekben, a törökökben, a krími tatárokban. Az orosz cárok persze nem adták meg a követelt autonómiát.
Lehet, hogy egy kép erről: 5 ember, térkép és , szöveg, amely így szól: „екатерина κп KPRU алексой миханповки северская ботдан хмельниними земля очернигов 1683 1795 галиция ровноо (западная украина) ольвов EEBRD касорй киев 1945 ужгоро ужгород житомиро 1940 малороссия (правобережная украина) винница сумы слобожанщина ладимир ленин 1654 закарпатье харьков полтава черновцы северная буковина 1918 луганск малороссия (левобережная украина) запорожье .донецк новороссия 1940 одесса южная бессарабия иосиф сталин херсон 1954 керчь крым 1654 1683 1795 1918 севастополь 1940 1946 1954 никита хрущев”
Balról jobbra: Kárpátalja1945, Galicia (Nyugat-Ukrajna)1940, Észak-Bukovina 1940, Kisoroszország 1795, Kiev 1683, Kisoroszország 1654, Dél-Besszarábia1940, Újoroszország1918, Krim 1954
(Nem mellesleg a krími, a donyecki, a luganszki ügyek is részben amiatt alakultak ki, mert a kijevi kormány visszanyeste az eredeti alkotmányban biztosított autonóm jogokat. Oroszországban ez ma nem igazán gond. Van olyan autonóm köztársaság, ahol az egyik hivatalos nyekv az angol stb.)
Hmelnickijt követően az orosz-lengyel háború fő hadszíntere továbbra is ez a terület maradt, időről időre hatalmas mészárlásokkal. Amikor a lengyelek és az oroszok többé-kevésbé kiegyeztek, a területet a Dnyeper mentén bal parti (orosz), illetve jobb parti (lengyel) részre osztották. A kozákok ma is ezen az alapon különböztetik meg magukat. A bal partiak betagozódtak az Orosz Birodalomba, a jobb partiak továbbra is folytatták harcukat a lengyelek ellen váltakozó sikerrel.

A területet, a XlV századtól, változó kiterjedéssel, Kis Oroszországnak (Малая Русь, Малая Россия, Малороссия) is nevezték. Ebbe beleértették Belorussziát is. A XVII. századtól az egész térségnek ez volt a neve. A Lenin által alapított Szovjetunió részeként, az őslakossági politika ezt a területet ukranizációként érintette. Törvényen kívül helyezték a Kis Oroszország megnevezést, s bevezették az Ukrajna, ukránok használatát. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy Ukrajna Leninnek köszönheti hivatalos létét, ő maga, Sztálin, majd Hruscsov is átengedett neki egy-egy részt. Meg is kapták érte jutalmukat, szobraikat lényegében mindenütt ledöntötték.#

Címkép: Alex Rafoglu rajza