Orosz-ukrán háború???

Posted by
Kovács Tamás
>Kínos bevallani, de a magyar közvélemény nagyon keveset foglalkozik az ukrajnai helyzettel. Ebben szerepet játszik a választási kampány, a sok műbotrány, a pártok egymás lejáratása és a dúló indulat, pedig ha kitör ez a konfliktus, gondolom, hogy annak komoly szerepe lesz Magyarország sorsának alakulásában. Ezt nem fogjuk úgy megúszni, mint a délszláv konfliktust, itt sokkal nagyobb erők dolgoznak.
Azt azonban mi, magyarok egy másodpercig se feledjük, hogy ha komoly háború alakul ki, offenzívával vagy anélkül, a civil lakosságnak menekülnie kell.
Merre menekülhet? Oroszország és Fehér-Oroszország felé nem ajánlott, Moldávia kormányát épp most vérezteti ki Moszkva a gázfegyver bevetésével, marad Lengyelország, Szlovákia, Románia – és Magyarország. Hogy világjárvány esetén miképpen lehet kezelni egy és nem távoli országok polgáraiból, hanem a szomszédainkból álló menekülthullámot, az nyitott kérdés, és biztos vagyok benne, hogy a magyar hatóságok erre egyáltalán nincsenek felkészülve!
Nem tudjuk, mi lesz, Ukrajnában most a világ sorsa dől el – és a miénk is. Kellemetlen közelségben: ezt a háborút, ha kitör, már nem a fotelből fogjuk végig nézni, ez házhoz jön, ha nincs különösen nagy szerencsénk!!! Remélem erre nem kerül sor, mert meg van a világnak egy másik nagyon nagy gondja: a koronavírus, az emberiség jövője!!!!

Címkép: Ungvár, Kárpátalja