Meghalt Setét Jenő

Posted by
50 éves korában, szívinfarktusban meghalt Setét Jenő a roma mozgalom egyik legismertebb, legaktívabb alakja.
Roma Sajtóközpont
>Tragikus hírre ébredt ma Magyarország! Ma hajnalra  elhunyt Setét Jenő, az ország lelkiismerete.
1972-ben született, Sárospatakon nőtt fel egy kereskedő családban. Már egészen fiatal korában az akkoriban ébredő roma mozgalomhoz csatlakozott, tinédzserként már a Phralipe roma szervezet aktivistája volt. Fiatal felnőttként kerül a fővárosba, majd 1995-től, a kezdetektől dolgozik a Roma Polgárjogi Alapítványnál. Szerényen, szorgalmasan végzi a háttérmunkát megszámlálhatatlan kilakoltatási és diszkriminációs esetnél. Hatalmas munkabírása, állhatatossága és tehetsége révén a lakhatási ügyek megkerülhetetlen szakértőjévé válik Magyarországon.
A Polgárjogi Alapítvány halványulása után más nagyhírű jogvédő szervezetek veszik igénybe szaktudását, mind a TASZ-nál, mind a NEKI-nél jelentős munkát végez.
2011-ben a legutóbbi népszámlálás idején sokezer aktivista megmozgatásával szervez kampányt, hogy minél többen valljanak roma identitásukról is – óriási sikerrel.
Az aktivista hálózatot – bár sokan kapacitálják – nem hajlandó semmiféle politikai játszmára felhasználni, de megteremt belőle egy tíz éve aktív közösséget, amely néhány éve Idetartozunk Egyesület néven szervezetté alakult.
Ezzel a közösséggel megszámlálhatatlan rendezvényt és demonstrációt szervez. Megteremti a Roma Büszkeség Napja rendezvényt, amely révén addig soha nem látott nagyságú tömeget tud utcára vinni évről évre egy békés felvonulásra. Hatalmas tömeget sikerül megszerveznie 2020 februárjában a gyöngyöspatai romák és a bírói kar védelmére a parlament elé.
Számtalan közéleti vitában is aktívan szerepet vállal, rendszeresen fellép minden elnyomott társadalmi csoport érdekében.
Felsorolni is nehéz lenne, hogy mi mindennel járult hozzá a magyar közélethez, de most még nem is tudjuk ezt feldolgozni. Most a gyász ideje van. Hatalmas ember távozott közülünk.
Részvétünk Setét Jenő családjának!
***
Január 23-án még ezt írta Horváth Aladár
Szeretettel köszöntjük 50. születésnapján Setét Jenőt, a 21. századi Magyarország egyik legbölcsebb közgondolkodóját, a roma polgárjogi mozgalom meghatározó alakját.
Kedves Jenő, sok egészséget és erőt, egy saját otthont, s benne sok boldogságot kívánok neked!
Testvéri szeretettel: Aladár

***

Lovas Zoltán
>Setét Jenő, ahogyan az elmúlt rémes 12 év alatt hülyéskedve szólítgattuk egymást, Brada, ritka jó ember volt. Elhivatott, Martin Luther King-i figura, szervező, ötletelő, a romákat etnikai alapon egybefogni akaró aktivista, vezető. A saját útját járta, és halála előtt ért el oda törekvéseiben, hogy képesnek tűnt egybefogni a roma szervezetek nagy részét, és megnyerni a demokratikus pártokat is céljainak. S azután belehalt ebbe az életébe…

Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember, álló emberek és szabadtéri